Conferinţă pe tema inovării în politicile sociale
Conferinţa este organizată de Comisia Europeană şi se va concentra asupra rolului politicii în inovaţia socială şi în implementarea de reforme structurale la nivel naţional.
Articol de Victor Gheorghe, 19 Mai 2014, 10:38
La Bruxelles începe o conferinţă la nivel înalt pe tema inovării în politicile sociale.
Conferinţa este organizată de Comisia Europeană şi se va concentra asupra rolului politicii în inovaţia socială şi în implementarea de reforme structurale la nivel naţional.
Timp de două zile, la discuţii vor participa peste 300 de părţi interesate din toată Europa, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, regionale şi locale, ong-uri, antreprenori sociali, furnizori de servicii sociale şi academicieni.
În cadrul conferinţei va fi prezentat şi un raport privind experienţa anilor trecuţi şi se va analiza în profunzime modul în care ţările Uniunii Europene vor beneficia de sprijin pentru politica de inovare şi politica de experimente sociale, prin noul program pentru ocuparea forţei de muncă şi inovaţie socială.
Audio: Inovarea în politicile sociale.
Deschiderea conferinţei va fi oficiată de comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.
În 20 mai, a doua zi a evenimentului, se vor acorda premiile din cadrul competiţiei europene pentru inovare socială, ediţia a II-a.
Din cele peste 1.200 de dosare înscrise în concurs, vor fi ales cele mai bune trei idei de abordare a problemei locurilor de muncă.
Cei selectaţi vor primi câte 30.000 de euro fiecare, potrivit informaţiilor furnizate de organizatori.
În literatura de specialitate, inovaţia socială este definită ca orice nou procedeu, intervenţie, sau orice nou produs, puse la punct pentru a ameliora o situaţie sau a soluţiona o problemă socială şi care-şi găsesc utilizatorul la nivelul instituţiilor, organizaţiilor şi comunităţilor.
Conceptul a fost promovat de Comisia Europeană, care a propus ca anul 2009 să fie proclamat Anul European al Creativităţii şi Inovaţiei.
Scopul era de a sensibiliza opinia publică la toate formele de inovaţii şi creativitate, prin promovarea cercetării şi învăţământului ştiinţific şi tehnologic.
Astfel, au ajuns să fie transformate în practică mai multe idei, chiar de afaceri, regula de bază este folosirea unor resurse materiale cu costuri minime, deşeurile, de exemplu, pentru a crea produse ecologice şi a oferi locuri de muncă, în primul rând, persoanelor dezavantaje.
De altfel, inovarea este amintită şi în cadrul strategiei Europa 2020 şi anume, uniunea inovativă.
Această iniţiativă îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor-cadru de acces la finanţarea pentru cercetare şi inovare, pentru a se asigura că ideile inovative pot fi transformate în produse şi servicii care crează creştere economică şi locuri de muncă.