Adaptarea reglementărilor drepturilor de autor la era digitală
Comisia Europeană lansează o consultare publică privind adaptarea reglementărilor referitoare la drepturile de autor la era digitală.
28 Martie 2016, 10:08
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind adaptarea reglementărilor referitoare la drepturile de autor la era digitală.
Opiniile celor interesaţi sunt aşteptate până la 15 iunie.
Industriile care folosesc intensiv dreptul de autor - mass-media, editurile, studiourile de înregistrare, societăţile de televiziune şi radiodifuziune - oferă peste şapte milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană.
Este esenţial ca ele să poată funcţiona într-un mediu pregătit să facă faţă noilor provocări.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Cu toate acestea, majoritatea normelor privind drepturile de autor datează din 2001, ceea ce înseamnă că există unele aspecte care nu sunt adecvate scopului, atunci când se pune problema creării unei pieţe unice digitale în Uniunea Europeană.
Acesta este motivul pentru care Comisia a inclus modernizarea drepturilor de autor în strategia sa privind piaţa unică digitală.
La această consultare publică, deschisă până pe 15 iunie, se aşteapă opinii cu privire la rolul editurilor în lanţul valoric privind drepturile de autor, înclusiv posibila extindere a drepturilor conexe la acestea.
Totodată, se aşteaptă puncte de vedere asupra excepţiei de panoramare, care vizează utilizarea unor imagini care conţin clădiri, monumente şi sculpturi amplasate permanent în locuri publice. Consultarea se adresează părţilor interesate de sectorul publicistic sau de economia digitală, cum ar fi autorii, cercetătorii, publiciştii, editurile, furnizorii de servicii online, cititorii, utilizatorii de internet, precum şi alte persoane din industriile creative.
Comisia invită toţi respondenţii să-şi argumenteze contribuţia pe cât posibil, cu date relevante din piaţă şi alte dovezi de natură economică.
În prezent, editurile nu beneficiază de drepturile conexe, similare drepturilor de autor, dar care nu recompensează realizarea unei creaţii originale de către însuşi autorul.
Aceste drepturi, fie recompensează interpretarea unei lucrări, de un muzician, cântăreţ sau actor, fie eforturile de organizare sau cele financiare ale unui producător, ca parte a procesului creativ. În viitor, aplicarea eficientă şi uniformă a legislaţiei privind drepturile de autor în întreaga Uniune Europeană, de către instanţe şi legislatorii naţionali, deopotrivă, va fi la fel de importantă ca şi normele în sine.