Accelerarea tranziţiei către o economie circulară
La Bruxelles se reunesc astăzi reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta despre accelerarea tranziţiei către o economie circulară.
25 Ianuarie 2016, 10:54
La Bruxelles se reunesc astăzi reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta despre accelerarea tranziţiei către o economie circulară.
Evenimentul organizat de Direcţia Generală de Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene, împreună cu Centrul European pentru Transformarea Guvernării, îşi propune să arate influenţa modelelor de afaceri, a tehnologiilor şi competenţelor asupra tranziţiei către economia circulară.
Participanţii la reuniune vor dezbate modul în care politica europeană devină polică locală, care interacţionează apoi cu interesele private.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Valorificând interesul generat de lansarea pachetului revizuit pentru economia circulară, evenimentul de la Bruxelles îşi propune să sprijine tranziţia guvernelor în această direcţie, acţiune care va stimula inovaţia şi apariţia de noi locuri de muncă.
Comisia Europeană a adoptat luna trecută un nou pachet ambiţios de măsuri privind economia circulară, pentru a ajuta întreprinderile şi consumatorii europeni să realizeze tranziţia către o economie mai puternică şi mai circulară, în care resursele sunt utilizate într-un mod mai sustenabil.
Acţiunile propuse vor contribui la închiderea buclei în ciclurile de viaţă ale produselor, prin intensificarea reciclării şi a reutilizării şi vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât şi pentru economie.
Planurile vor valorifica şi vor utiliza la maximum toate materiile prime, produsele şi deşeurile, favorizând economisirea energiei şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Propunerile acoperă întregul ciclu de viaţă, de la producţie şi consum la gestionarea deşeurilor şi piaţa materiilor prime secundare.
Această tranziţie va fi susţinută din fondurile structurale şi de investiţii europene. Vor fi alocate 650 de milioane de euro din "Orizont 2020" şi 5,5 miliarde de euro din fondurile structurale destinate gestionării deşeurilor.
În plus, se vor realiza la nivel naţional o serie de investiţii în economia circulară.
Pachetul a eliminat compartimentarea din cadrul Comisiei şi contribuie la îndeplinirea priorităţilor politice generale, prin combaterea schimbărilor climatice şi abordarea aspectelor legate de mediu, stimulând în acelaşi timp crearea de locuri de muncă, creşterea economică, investiţiile şi echitatea socială.