9 mai, Ziua Europei
La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez de Externe, a iniţiat crearea a ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Uniunea Europeană.
Articol de Arina Petrovici, 09 Mai 2013, 16:08
9 mai, Ziua Europei, este o bună ocazie de a reflecta pe marginea realizărilor Uniunii Europene şi de a propune soluţii menite să îmbunătăţească viaţa tuturor europenilor.
La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez de Externe, a iniţiat crearea a ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Uniunea Europeană, propunând Franţei, Germaniei şi altor ţări europene gestionarea în comun a producţiei de cărbune şi oţel.
Ziua în care Robert Schuman a rostit celebra sa declaraţie a devenit, în 1985, Ziua Europei, iar astăzi este un prilej de a aduce omagiu unei uniuni formate din 27 de ţări pentru care libertatea, statul de drept şi respectul faţă de diversitatea cetăţenilor săi sunt valori fundamentale.
Comisia Europeană, alături de celelalte instituţii ale Uniunii, și-a deschis încă din 4 mai porţile pentru cetăţeni şi a colaborat, pentru prima oară, cu „Festivalul Irisului” organizat de autorităţile din Bruxelles.
şi tot atunci, a fost inaugurat Centrul pentru vizitatori al Comisiei Europene, care a fost modernizat și mutat într-o clădire situată în apropierea principalelor instituţii comunitare.
Audio: Ziua Europei.
Joi, membrii Comisiei Europene vor participa la diverse evenimente, pe întreg continentul.
Preşedintele Jose Manuel Barroso şi comisarul Cecilia Malmstrom vor fi la Florenţa, unde vor susţine o conferinţă despre “starea Uniunii”.
şi tinerilor li se acordă un interes deosebit: comisarul Antonio Tajani va participa, la Milano, la un eveniment dedicate programului “Erasmus pentru tineri antreprenori” şi va susţine un discurs în care va evidenţia rolul important jucat de tinerii întreprinzători în creşterea economică şi în crearea de locuri de muncă în Europa.
Iar comisarul pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, va sublinia, la conferinţa “Europa şi tinerii”, oportunităţile puse la dispoziţia acestora de programele comunitare.
În Insulele spaniole Tenerife va fi prezent comisarul Joachin Almunia, care va conferi Premiul European pentru jurnalism, iar la Aix-la-Chapelle, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală Algirdas Semeta va lua parte la ceremonia de decernare a Premiului international Charlemagne.
Comisarul pentru mediu Janes Potocnik va avea un dialog cu cetăţenii la Ljubljana, alături de care va încerca să găsească un răspuns la chestiuni privind viitorul Europei, criza economică şi financiară sau probleme legate de mediu, competitivitate, durabilitate şi eficienţa folosirii resurselor energetice.