Vasile Ciurchea: Cardurile se sănătate se prelungesc automat
Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a vorbit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre cardurile naționale de sănătate și sistemul informatic al CNAS.
Articol de Luminiţa Voinea, 10 Septembrie 2019, 12:59
Cardul national de sănătate este cel care îți dă dreptul la servicii medicale și îţi confirmă calitatea de asigurat pe teritoriul României.
Valabilitatea cardului de sănătate se prelungește automat, astfel că pacienții nu trebuie să facă niciun demers în acest sens.
„Cardurile se prelungesc automat. În momentul în care se decide că un card nu este funcțional, noi anunțăm și facem toate demersurile, pacientul nu trebuie să aibă nicio grijă vis-a- vis de valabilitatea cardului de sănătate”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități, răspunzând întrebărilor adresate de ascultători .
Pentru călătoriile în țările Uniunii Europene, cetățenii români pot folosi cardul european de sănătate, pentru siguranța călătoriei.
Astfel, cu ajutorul acestuia, la nevoie, românii pot beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Este foarte important de știut, însă, că acest document - cardul european de sănătate - poate fi folosit doar pentru urgențe medicale.
În schimb, pentru alte probleme medicale apărute pe timpul deplasării sunt necesare asigurări de sănătate facultative, care se pot încheia înainte de plecarea din țară.
“Cardul european este cel folosit în Uniunea Europeană. Acest card, conform Directivei Europene, poate să fie înlocuit de acea adeverință și care îţi dă toate drepturile pe care le ai, dacă ai avea cardul în buzunar. Suntem spre finalitatea procedurilor de a face aceste carduri. Cardul european îți dă dreptul de a primi servicii medicale pentru ceea ce înseamnă urgență. Deci, cu acel card european poți să te duci pentru serviciul medical programat”, a subliniat președintele CNAS.
Cardul european de sănătate poate fi procurat de la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia vă aflați, pe baza unei simple cereri.
Asiguratul va intra în posesia cardului în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național.
Sistemul informatic din sănătate, o prioritate
Sistemul informatic din sănătate este cel mai mare din România, el gestionând în acest moment peste 17 milioane de asigurați, cetățeni ai României, dar și români din diaspora, care plătesc asigurări de sănătate în România.
Sistemul încă are probleme de funcționare, nu este perfect, dar este perfectibil, susține Vasile Chiurchea.
Acesta are nevoie de mentenanță 24 de ore din 24 și trebuie ținut permanent în funcțiune.
„Cine își imaginează că acest sistem poate fi ținut de 2-3 oameni se înșeală. Este nevoie de mult mai mult, este vorba despre mentenanța sistemului, despre tot ceea ce înseamnă această platformă informatică, cu câteva componente accesate zi de zi, în fiecare secundă. Sistemul are nevoie de o mentenanță pe toate componentele lui. Toate cele 4 componente trebuie să fie continuu în proces de mentenanță, 24 de ore din 24”, a explicat Ciurchea.
Șeful CNAS s-a referit la perioada de aproape o lună în care sistemul nu a funcționat și a cerut scuze pacienților și corpului medical pentru problemele create.
Ciurchea a subliniat că sistemul informatic din sănătate rămâne o prioritate și că se fac eforturi ca acesta să devină unul performant.
“Începând cu 1 august sistemul informartic funcționează. Doresc să funcționeze bine, sper să funcționeze 99,99% din timp. Dar, cu siguranță, vor exista și mici întreruperi pentru că este un sistem complex, accesat de zeci de mii de ori pe secundă. Au fost momente cand a trecut de 100.000 de accesări pe secundă. Trebuie să devină un sistem performant, ținut în permanență în funcțiune”.
Lege privind transparanța cheltuielilor pacienților
Românii asiguraţi în sistemul de asigurări de sănătate ar putea avea, de acum înainte, acces la toate decontările făcute în numele lor de către CNAS, pe anul precedent.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament şi este acum la promulgare.
„Această lege ne obligă să răspundem fiecărui asigurat ce servicii a avut și cât au fost costurile. Legea duce la o transparentizare a cheltuielilor din sănătate, oricine poate să știe cu cât contribuie, cât consumă în orice moment”, a conchis președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
De altfel, transparența în privința cheltuielilor din sănătate și debirocratizarea actului medical sunt obiectivele prioritare ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Video: "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 9/10 septembrie 2019