Profesorul Rădulescu: Un pacient vindecat este cea mai mare bucurie a mea
Profesorul doctor Mihai Florin Rădulescu a vorbit la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină despre provocările profesiei de medic.
Articol de Luminiţa Voinea, 26 Aprilie 2019, 17:53
Sănătatea este cel mai pețios lucru pe care îl avem, iar o viață sănătoasă poate fi preludiul unei existențe lungi și fără suferințe.
Este sfatul reputatului profesorului doctor Mihai Florin Rădulescu, medic urolog, cel care spune că un pacient vindecat este cea mai mare bucurie pe care o poate avea.
El recomandă bărbaților ca începând cu vârsta de 45 de ani să facă o vizită la urolog, pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave, precum cancerul de prostată.
Profilaxia acestui tip de cancer sub toate formele – educația sanitară, informarea prin mass-media, programe naționale și internaționale - este esențială, a spus medicul urolog la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.
Despre brahiterapie si descoperirea precoce a cancerului citiți aici.
O viață dedicată medicinei în trei ţări
Medicul Mihai Florin Rădulescu a plecat din România înainte de Revoluție, în 1987, din dorința de a studia medicina la un nivel avansat, iar perioada comunistă nu permitea acest lucru.
Povesește că, de fapt, punctul de plecare spre Occident l-a reprezentat iubirea pentru urologie.
Înainte de a pleca a profesat la Spitalul Militar din București, de care încă îl leagă sentimente de afecțiune și recunoștință pentru primele operații făcute acolo.
Ajuns în Germania, ca tânăr medic român, a depășit pe rând bariere de cultură, limbă, nivel de pregătite și a început procesul de adaptare.
“Venind dintr-o altă cultură și de la un anumit nivel de pregătire în România, am învățat să muncesc în Germania. Să începi ziua cu exactitate nemțească: la ora 6.00 începi vizita medicală, la ora 7.30 ești cu bisturiul în mână, fie să operezi, fie să îi asiști pe mentorii tăi la operație. Nu a fost o dragoste deosebită pentru Germania, dar calitatea învățământului a fost pentru mine o prioritate. Nu a fost deloc ușoară adaptarea ca român care nu vorbea bine nemțește. La Meinz, în această fabrică de profesori nemți, am cunoscut și dorința de concurență a colegilor mei și, prin anumite calități, mi-am aplecat urechea sa învăț de la ei si poate am progresat mai bine ca alți colegi de-ai mei”, s-a destăinuit profesorul Mihai Florin Rădulescu.
Este un optimist incurabil și de câte ori vine în România observă lucrurile bune care se întâmplă, inclusiv în domeniul său de activitate, urologia.
“De fiecare dată când veneam în țară, când ajungeam pe aeroportul Otopeni și respiram aer românesc, aveam o plăcere, mă simțeam bine. De fiecare dată, observ evoluțiile din România, lucruri bune. Și in urologie”, spune medicul.
Provocările și pasiunile meseriei
Profesorul Mihai Florin Rădulescu povestește că îi plac provocările și că este interesat permanent de terapiile moderne.
“Sunt tot atât de entuziast ca acum 30 ani. Particip la congrese extraordinare, cu lucruri noi, terapii moderne, genetice, sunt un chalenge pentru mine. Îmi face plăcere să le aplic”.
A ales meseria de medic din dorința de a ajuta oamenii și a urmat pasiunea familiei care și-a dedicat viața medicinei.
“M-a călăuzit în viață dragostea pentru oameni, mă jucam cu ideea de a fi avocat. Dorința de a ajuta omul în anumite situații, religia m-a pasionat si voiam sa fiu preot. Provin dintr-o familie de medici – tatăl otorinolaringolog, tot medic militar - și acest lucru m-a facut să cred că pot ajuta oamenii din perspectivă medicală. Un pacient vindecat este cea mai mare bucurie pentru mine“, spune profesorul Rădulescu.
Pasiunea sa pentru urologie a apărut în universitate.
“Patologia urologică îți dă posibilitatea să ai cunoștințe în medicina internă. Varietatea cazuistică face poezia urologiei“.
Şcoala romanească de medicină, recunoscută în străinătate
Profesorul Mihai Florin Rădulescu spune că școala de urologie românească are exact aceleași calități ca școlile germană și franceză.
El afirmă că tinerii medici români care își încep activitatea în Franța și Germania sunt stimați pentru ceea ce fac.
Colaborează foarte bine cu medici din România la Spitalul Thionville.
“Spitalul din Thionville trăiește datorită a trei medici români care fac cinste venind din clinici de la Fundeni și Spitalul Militar. Medicina româneasca are o cotă înaltă”, afirmă medicul Rădulescu.
Despre pacienții români spune că au absolut toate posibilitățile de a fi bine tratați în clinicile din România, care sunt de nivel european.
“Orice pacient care e în țară are absolut toate posibilitățile de a fi tratat. Toate condițiile le găsește și în România, la Fundeni, Spitalul Militar, Panduri, la spitalele noi din Cluj. Sunt clinici de nivel european. Toți pacienții care vor să se trateze, se trateaza bine și în România”, a subliniat profesorul Mihai Florin Rădulescu.
Nu este un fan al sistemului medical din Germania, pentru că, susține el, este un sistem cu trei viteze.
În schimb, sistemul de sănătate din Franța l-a atras mai mult și a ales să lase Germania pentru Franța.
“În Germania, pacienții asigurați la Casa Publică de Sănătate au drepturi limitate, cei care ocupă o funcție publică au drepturi medii, iar cei privați, care câștigă peste 5000 de euro, au toate drepturile. Și asta m-a facut să termin cu activitatea mea profesională în Germania si să profesez în Franța. În sistemul francez nu există diferența între cel sărac si cel bogat, ci beneficiază de același tratament. Acest aspect umanistic al medicinei franceze m-a facut să profesez în Franța”, povestește reputatul medic.
Chiar dacă operează în străinătate, planurile profesorului Mihai Florin Rădulescu sunt legate şi de România, unde vrea să aducă o tehnică avansată în tratamentul cancerului de prostată.
„În terapia cancerului de prostată există o nouă tehnică. Dorința mea este ca prin colaborarea cu Spitalul Militar din Capitală să aduc în țară această tehnică, una care tratează nu numai cancerul de prostată avansat, dar ajută şi la diagnostic”, a anunţat profesorul Mihai Florin Rădulescu, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină", difuzată de Radio România Actualităţi.
Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 22/23 aprilie 2019