Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea unui program alimentar sănătos pentru combaterea obezității.

Irina Bârlă, președinta Asociației “Manifest pentru Drepturile Femeii” (stânga) și lector universitar doctor Lygia Alexandrescu, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 10 Aprilie 2024, 11:44

Potrivit statisticilor, peste patru miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani.

Persoanele sănătoase și normoponderale pot deveni obeze în scurt timp, dacă nu-și păstrează obiceiurile alimentare sănătoase, atrag atenția medicii și nutriționiștii.

Obezitatea, o realitate dură a stilului de viață modern, este asociată frecvent cu diverse complicații de sănătate - diabetul de tip doi, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și unele tipuri de cancer.

Problemele cu greutatea încep în copilărie

O greutate mare în copilărie implică în proporție de 87% obezitate ca adolescent și adult.

Mai grav este că se nasc copii cu greutate mare, care nu mai sunt alăptați la sân, ceea ce înseamnă un pachet enzimatic de calitate mai scăzută, cu o rezistență crescută la insulină.

Asta înseamnă că în adolescență, mediul înconjurător îți dictează cum să mănânci, fapt care generează problemele cu greutatea de-a lungul vieții.

Avem nevoie de hrănire corectă, program de odihnă, mișcare și un stil de viață care să fie adaptat vârstei, sexului, dar și stării emoționale. Pe scurt, un program alimentar personalizat.

Din alimentație nu trebuie să lipsească grăsimile bune, proteinele, fructele și legumele, fără aport de sare în exces și fără zahăr.

“Ne întoarcem la personalizare. Vârstă, sex, tip de efort pe care îl facem, tip de stare emoțională, genetică, deci avem nevoie de analize de moment, actualizate. Discuția cu medicul curant, discuția cu nutriționistul, discuția cu antrenorul de sport, toate acestea conduc la formarea unui program alimentar personalizat. Deci, două diete nu ar trebui să fie la fel. Exact ca medicația, trebuie personalizate”, spune lector universitar doctor Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, la emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină.

Odihna, mișcarea și consumul de alimente neprocesate sunt principalele elemente pentru un stil de viață care să ne mențină sănătoși, la o greutate optimă.

“Fiecare organ are un bioritm, adică ficatul lucrează mult noaptea și detoxifică creierul. Trebuie să se odihnească. Alimentele trebuie să fie foarte apropiate de natură, cât mai puțin procesate. Cumpăratul gata gătit evident că va conduce la creștere în greutate, pentru că are și multă sare, conține prăjeală, nu are calitatea inițială a alimentului. Dacă vrei să ai o generație sănătoasă, educă 30-40 de ani populația și apoi vei avea o generație sănătoasă”, a punctat Lygia Alexandrescu.

Consumul mare de alimente după-amiaza duce la îmbătrânire

Ca o regulă importantă în alimentație, uleiul nu trebuie să întâlnească niciodată cartoful.

Acesta poate fi consumat copt, dar nu fierbinte, ci la temperatura camerei, în așa fel încât amidonul să nu se depună la fel de ușor ca atunci când cartoful este fierbinte și este bine să fie însoțit de multă salată.

Nuca ne protejează inima și creierul de boala vasculară.

Putem consuma ciorbele de sezon drese cu borș și multe legume.

După masa, este indicat să facem 100 de pași.

Atenție la un detaliu foarte important: nu consumați alimente în cantitate mare și combinate nefericit după-amiază pentru că duc la îmbătrânirea celulei.

Postul intermitent este o soluție bună, dacă se începe dimineața.

“Postul intermitent, dacă nu-l țin la ore corecte crește riscul de accident vascular, dar ținut corect, este un lucru bun. Categoric ne crește sensibilitatea la insulină, lucru de care avem nevoie. Cu cât sensibilitatea noastră la insulină e mai mare, cu atât suntem mai tineri. Când consumăm alimente, mai ales în a doua jumătate a zilei, în cantitate mare și în combinații incorecte, practic, îmbătrânim. Începem să oxidăm celular, lucru care se vede imediat în starea noastră. Mai bine mâncăm în timpul zilei, atunci când corpul nostru are nevoie de energie. Deci, da, postul intermitent este bun, dar depinde cum este făcut, este bine să fie început dimineata”.

Grăsimi bune, antioxidanți și legume pe masa zilnică. Cum arată meniul pentru turele de noapte

La capitolul grăsimi bune, untul nesărat și neprocesat este recomandat pentru consum.

Brânza sub formă de urdă sau caș, salata verde, legumele de sezon și fructele sunt recomandate pentru un regim de viață sănătos, fără risc de a acumula kilograme în plus.

“10g de unt se numesc grăsime de bună calitate. Le putem considera așa, mai ales dacă este un unt complet cu 82% grăsime, nesărat, care nu a fost procesat. Și mai avem și o proteină bună, care care nu-i neapărat să fie carne, poate să fie și o brânză. Și aici nu mă refer neapărat la telemeaua pe care o preferăm atât de mult. Alegem o brânză mai puțin sărată, pentru că sodiul nu ne influențează bine starea de sănătate. Și atunci urda este minunată, este brânza perfectă făcută de Dumnezeu pentru om. Urda e din proteină, din zer și are grăsime extrem de puțină. E brânza bebelușului. Mai avem și antioxidanți dintr-o legumă, ceva de sezon, dacă se poate ridichi sau salată verde”, recomandă Lygia Alexandrescu.

Această variantă de alimentație este bună și pentru persoanele care muncesc în tura de noapte și care pot face această combinație în sendviș.

Acest sendviș, repetat undeva și la miezul nopții și la 3:00 constituie o bază bună alimentară.

Afinele sunt antioxidante, pâinea cu fibre ar trebui fie prezentă măcar 60g la o masă, dacă vorbim despre un adult, tot ce este crud ajută organismul să elimine colesterolul nociv, care oxidează și care crește riscul de aterom la nivel vascular.

O bună hidratare este foarte importantă, apa trebuie băută la temperatura camerei, la 10 - 15 minute după masă.

Plantele aromatice, o soluție sănătoasă

Pe lângă întoarcerea la bucătăria tradițională, cu mâncăruri gătite ca în copilărie, medicul Lygia Alexandrescu recomandă și folosirea plantelor aromatice, împrumutate din cultura asiatică.

“Plante aromate, cu antioxidanți, ghimbirul pe care asiaticii îl au cum avem noi morcovul în grădină, îl curăță și mușcă din el dimineața sau îl dau pe răzătoare. Chiar am văzut într-o tabără de sănătate acest lucru. În plus, au turmericul, care este un antioxidant minunat, pe care și noi îl avem la dispoziție. Și haideți să-l consumăm, măcar câteva lingurițe pe lună, să știm că vom consuma de două-trei ori pe săptămână. Acționează bine și la nivelul colonului și la nivelul glandelor endocrine. Pește foarte mult, asiaticii nu prăjesc, gătesc dietetic”.

Greutatea si menopauza

Femeile supraponderale au mai multe probleme la menopauză.

Președinta Asociației “Manifest pentru Drepturile Femeii”, Irina Bârlă, recomandă investigații medicale încă din perioada premenopauzei și vorbește despre necesitatea unor politici publice țintite pe problemele menopauzei, plecând de la ideea că femeia petrece jumătate din viața de adult la menopauză.

“Menopauza în sine este un proces fiziologic și nu este o problemă de sănătate publică, dar bolile asociate pot fi de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât populația îmbătrânește. Este nevoie de o informare puternică, în acest moment nu există. În afară de faptul că au început să apară o grămadă de grupuri de susținere pe rețelele sociale, nu există o comunicare oficială care să implice medici, informații bine structurate. Eu aș vrea să vă spun că primele care au văzut oportunitatea și interesul pentru acest subiect au fost clinicile private. Deci, înaintea statului, clinicile private au intrat pe această zonă”.

În perioada de premenopauză sau menopauză este necesar un consult medical multidisciplinar, care să includă ginecologul, endocrinologul, cardiologul și un anumit set de analize, în funcție de starea de sănătate.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 aprilie 2024

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
Serviciul de noapte 06 Decembrie 2024, 08:51

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 

Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în...

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Serviciul de noapte 05 Decembrie 2024, 10:49

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025

Ambsadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, a anunțat la Radio România Actualități, că există discuții cu NATO, pentru o...

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei
Serviciul de noapte 03 Decembrie 2024, 15:24

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei

Ambasadorul României în Japonia a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre perspectivele Parteneriatului...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei
Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo
Serviciul de noapte 02 Decembrie 2024, 09:32

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo

Maria Țoghină vă invită la o ediție specială despre relațiile româno-nipone și Expo Osaka 2025, cu Excelența Sa, Ovidiu...

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia
Serviciul de noapte 01 Decembrie 2024, 09:29

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia

Excelenta sa Ovidiu Alexandru Raetchi, ambasadorul României in Japonia, le transmite tuturor românilor un mesaj...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia