Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Istorie şi gastronomie. Prima carte de bucătărie română, retipărită

Cartea, îngrijită şi adnotată de jurnalista Simona Lazăr, cuprinde 224 de reţete şi păstrează patina timpului.

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Mai 2018, 13:18

Prima carte de bucate care conţine sintagma „bucătărie română” este retipărită, la 153 de ani de la ediţia princeps: „Christ Ionnin – Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet - 1865".

"Sunt dintre aceia pentru care a mânca este un act de cultură. Am spus întotdeauna că în fiecare fărâmă de mâncare pe care o ducem la gură în vârful furculiţei, în fiecare sorbitură de zeamă stă ascuns sâmburele unei istorii", spune în prefaţa cărţii, jurnalista Simona Lazăr, cea care scoate la lumină singura carte culinară din epoca lui Cuza, retipărită.

Chiar dacă nu toate reţetele din cuprinsul său sunt neaoşe, proprietarul - Christ Ionnin - are meritul de a alătura reţetelor străine, culese de prin cărţi, şi câteva reţete româneşti, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureştene din secolul al XIX-lea.

Este mai degrabă un amalgam de reţete culese de el din diferite medii, din casele micilor burghezi, ori ale intelectualităţii bucureştene, de pe la bucătari de cârciumi sau cucoane care ştiau bine a ţine o gospodărie.

Cartea a fost lansată publicului ieri la Bucureşti, în prezenţa editorului şi a unor bucătari renumiţi.

Legume care revin în forţa în bucătăria urbană

Avem surpriza să aflăm că legume folosite în reţetele franţuzeşti, precum anghinarea sau andiva, erau cultivate în România încă din anii 1800, iar în cartea lui Ionnin găsim reţete precum "Anghinare a la Barigoul" sau "Anghinare cu unt".

Regăsim de asemenea, unele reţete specifice popoarelor din orient pe care balcanicii (şi românii) le împrumutaseră de ceva vreme, cum ar fi musacaua.

Lintea, revenită şi ea în forţă în bucătăriile de azi, bobul şi bamele erau obşnuite în epocă.

Ce mâncau românii la 1865

Analizând structura reţetelor, Simona Lazăr constată că unele dintre ele, destul de comune în epocă, au o descriere simplă, ceea ce o face să creadă că fie autorul însuşui le pregătea, fie a fost de faţă la pregătirea lor.

De exemplu "Cireşi în rachiu", unde se specifică faptul că trebuie "culese după rouă", "ciuperci la frigare", a căror descriere este dezarmant de simplă, sau "Coadă de porc cu cartofi bucăţi", carnea fiartă fiind aşezată pe "ciulama de cartofi" .

Foto: Simona Lazăr (stânga) a fost invitata emisiunii "Serviciul de noapte" de la Radio România Actualităţi, în avanpremiera lansării cărţii.



Platingul sau cum să mâncăm cu ochii

Pare incredibil, dar la unele reţete avem indicaţii pentru ceea ce azi numim "plating" sau designul farfuriei.

Simona Lazăr bănuieşte că ar fi preluate din cărţile de bucate franţuzeşti ale vremii. Este posibil ca inspirat de o astfel de carte, Crist Ionnin să ofere şi indicaţii de servire, inclusiv cele despre tăierea fripturilor când ai musafiri la masă.

Istorie pe pâine

Volumul de faţă este primul proiect al Editurii GastroArt, cea care îşi propune să devină o instituţie de referinţă în ceea ce priveşte tipărirea cărţilor de gastronomie şi din domenii conexe: antropologie, istorie şi arheologie culinară sau ospitalitate.

Cosmin Dragomir, iniţiatorul GastroArt, prima revistă virtuală dedicată cercetării şi istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, anunţă că la viitoarele lansări ale vomului de faţă, în ţară, vor fi invitaţi şi bucătari care să gătească reţetele prezentate.

Găsiţi aici reţete precum: Purcel in frigare, Raci, Raţă cu măsline, Ciuperci cu pâine prăjită, Bame cu carne sau pui şi Cozonaci.

Cartea conţine şi un tabel de măsuri, pentru a calcula cantităţile necesare preparării reţetelor, pentru că sunt folosite măsurile în uz din în acea epocă (dram, oca, tenchiu, litră).

Aşadar, poftiţi la gătit după reţetele româneşti şi nu numai, de la 1865.

"În oamenii inspiraţi, Bucătăria română a lui Christ Ionnin poate să dezvolte un instinct de detectiv, sau doar îi determină să viseze la gloria altui timp". Simona Lazăr

Ducu Bertzi, povestea din spatele vieții artistice
Serviciul de noapte 17 Februarie 2025, 07:01

Ducu Bertzi, povestea din spatele vieții artistice

Cantautorul Ducu Bertzi dezvăluie poveștile care i-au marcat viața de artist, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ducu Bertzi, povestea din spatele vieții artistice
Delta Dunării, Bucovina și stațiunile balneare, pe lista destinațiilor de vacanță în 2025
Serviciul de noapte 16 Februarie 2025, 07:49

Delta Dunării, Bucovina și stațiunile balneare, pe lista destinațiilor de vacanță în 2025

Adi Voican, vicepresedintele Autoritatii Nationale a Agențiilor de Turism din România, a punctat, la emisiunea Serviciul de...

Delta Dunării, Bucovina și stațiunile balneare, pe lista destinațiilor de vacanță în 2025
Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Serviciul de noapte 10 Februarie 2025, 10:01

Care sunt destinațiile turistice ale anului?

Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o discuție despre provocările...

Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Serviciul de noapte 08 Februarie 2025, 11:02

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc

Principalele provocări ale lui 2025 pentru antreprenori au fost analizate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Serviciul de noapte 03 Februarie 2025, 09:46

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale

Cristina Chiriac, președinte fondator al CONAF și Adriana Duna, președinta filialei Alba sunt invitatele emisiunii Serviciul...

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Serviciul de noapte 29 Ianuarie 2025, 17:35

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori

Consumatorii trebuie să știe că pericolul cel mai mare este că li se pot prelungi contractele cu furnizorii în mod tacit,...

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:21

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei

Managerul cultural al Corului Madrigal, Emil Pantelimon, a anunțat unul dintre cele mai importante proiecte de protocol...

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:01

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?

Președintele Asociatiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o...

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?