Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Istorie şi gastronomie. Prima carte de bucătărie română, retipărită

Cartea, îngrijită şi adnotată de jurnalista Simona Lazăr, cuprinde 224 de reţete şi păstrează patina timpului.

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Mai 2018, 13:18

Prima carte de bucate care conţine sintagma „bucătărie română” este retipărită, la 153 de ani de la ediţia princeps: „Christ Ionnin – Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet - 1865".

"Sunt dintre aceia pentru care a mânca este un act de cultură. Am spus întotdeauna că în fiecare fărâmă de mâncare pe care o ducem la gură în vârful furculiţei, în fiecare sorbitură de zeamă stă ascuns sâmburele unei istorii", spune în prefaţa cărţii, jurnalista Simona Lazăr, cea care scoate la lumină singura carte culinară din epoca lui Cuza, retipărită.

Chiar dacă nu toate reţetele din cuprinsul său sunt neaoşe, proprietarul - Christ Ionnin - are meritul de a alătura reţetelor străine, culese de prin cărţi, şi câteva reţete româneşti, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureştene din secolul al XIX-lea.

Este mai degrabă un amalgam de reţete culese de el din diferite medii, din casele micilor burghezi, ori ale intelectualităţii bucureştene, de pe la bucătari de cârciumi sau cucoane care ştiau bine a ţine o gospodărie.

Cartea a fost lansată publicului ieri la Bucureşti, în prezenţa editorului şi a unor bucătari renumiţi.

Legume care revin în forţa în bucătăria urbană

Avem surpriza să aflăm că legume folosite în reţetele franţuzeşti, precum anghinarea sau andiva, erau cultivate în România încă din anii 1800, iar în cartea lui Ionnin găsim reţete precum "Anghinare a la Barigoul" sau "Anghinare cu unt".

Regăsim de asemenea, unele reţete specifice popoarelor din orient pe care balcanicii (şi românii) le împrumutaseră de ceva vreme, cum ar fi musacaua.

Lintea, revenită şi ea în forţă în bucătăriile de azi, bobul şi bamele erau obşnuite în epocă.

Ce mâncau românii la 1865

Analizând structura reţetelor, Simona Lazăr constată că unele dintre ele, destul de comune în epocă, au o descriere simplă, ceea ce o face să creadă că fie autorul însuşui le pregătea, fie a fost de faţă la pregătirea lor.

De exemplu "Cireşi în rachiu", unde se specifică faptul că trebuie "culese după rouă", "ciuperci la frigare", a căror descriere este dezarmant de simplă, sau "Coadă de porc cu cartofi bucăţi", carnea fiartă fiind aşezată pe "ciulama de cartofi" .

Foto: Simona Lazăr (stânga) a fost invitata emisiunii "Serviciul de noapte" de la Radio România Actualităţi, în avanpremiera lansării cărţii.



Platingul sau cum să mâncăm cu ochii

Pare incredibil, dar la unele reţete avem indicaţii pentru ceea ce azi numim "plating" sau designul farfuriei.

Simona Lazăr bănuieşte că ar fi preluate din cărţile de bucate franţuzeşti ale vremii. Este posibil ca inspirat de o astfel de carte, Crist Ionnin să ofere şi indicaţii de servire, inclusiv cele despre tăierea fripturilor când ai musafiri la masă.

Istorie pe pâine

Volumul de faţă este primul proiect al Editurii GastroArt, cea care îşi propune să devină o instituţie de referinţă în ceea ce priveşte tipărirea cărţilor de gastronomie şi din domenii conexe: antropologie, istorie şi arheologie culinară sau ospitalitate.

Cosmin Dragomir, iniţiatorul GastroArt, prima revistă virtuală dedicată cercetării şi istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, anunţă că la viitoarele lansări ale vomului de faţă, în ţară, vor fi invitaţi şi bucătari care să gătească reţetele prezentate.

Găsiţi aici reţete precum: Purcel in frigare, Raci, Raţă cu măsline, Ciuperci cu pâine prăjită, Bame cu carne sau pui şi Cozonaci.

Cartea conţine şi un tabel de măsuri, pentru a calcula cantităţile necesare preparării reţetelor, pentru că sunt folosite măsurile în uz din în acea epocă (dram, oca, tenchiu, litră).

Aşadar, poftiţi la gătit după reţetele româneşti şi nu numai, de la 1865.

"În oamenii inspiraţi, Bucătăria română a lui Christ Ionnin poate să dezvolte un instinct de detectiv, sau doar îi determină să viseze la gloria altui timp". Simona Lazăr

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 18 Noiembrie 2024, 10:19

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte

Soluții care ar putea ajuta oamenii să aibă acces la servicii stomatologice și prevenția în afecțiunile orale sunt teme de...

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Serviciul de noapte 13 Noiembrie 2024, 14:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din...

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Serviciul de noapte 05 Noiembrie 2024, 16:04

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?

România trebuie să reducă sărăcia energetică la jumătate până în anul 2030, pentru a nu ajunge ca în 2050, jumătate din...

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România

Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Serviciul de noapte 22 Octombrie 2024, 17:47

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană

În perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale, cea mai bună strategie pentru Maia Sandu ar fi construirea unei...

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Serviciul de noapte 16 Octombrie 2024, 08:20

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?

Prof.dr.Diana Păun vorbește despre schimbările care au loc în organism din punct de vedere endocrin și cum sunt influențate...

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?