Inflația în perspectivă globală: de unde vine și ce se poate face
Într-un aticol postat pe blogul său, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu face o analiză amplă despre evoluția inflației în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Articol de Luminiţa Voinea, 19 Martie 2022, 20:04
Odată cu declanșarea războiului, prin invadarea Ucrainei de către armata rusă în dimineața zilei de 24 februarie, toate estimările economice s-au mutat brusc în registrul incertitudinilor, devenit imediat dominant pe majoritatea piețelor. De aici și creșterea mai rapidă a prețurilor, în ultimele săptămâni, pentru numeroase produse cu efect multiplicator în structura prețurilor, cum ar fi gazele naturale, energia electrică, petrolul, carburanții, dar și unele metale, cum ar fi aluminiul sau cuprul, scrie prof.univ. doctor în economie Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, într-o analiză amplă pe blogul său.
Explicând ce s-a întâmplat cu prețurile după 24 februarie, el afirmă că cotațiile internaționale ale acestor produse au reacționat imediat în raport de spectrul amenințărilor de securitate, înainte de a se discuta sau de a fi activate diverse pachete de restricții economice împotriva Federației Ruse.
Pe măsură ce restricțiile vor deveni efective, prețurile vor continua să crească pe termen scurt, date fiind dificultățile de substituire rapidă în planul ofertei, susține Cosmin Marinescu.
Detalii în articolul scris de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: https://cosmin-marinescu.ro/inflatia-perspectiva-globala-de-unde-vine-si-ce-se-poate-face/