Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Calendarul programului de vaccinare

Programul de vaccinare antigripală și efectele pandemiei de COVID-19 au fost dezbătute de medici, specialiști în sănătate și antreprenori, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină

EXCLUSIV Calendarul programului de vaccinare

Articol de Luminiţa Voinea, 20 Octombrie 2020, 16:27

Săptămâna aceasta este una dintre cele mai dificile în ce privește efortul de a ține sub control numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, în special în București, singurul oraș în care a fost depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Specialiștii, dar și autoritățile continuă să facă apel la populație să respecte măsurile de igienă și de distanțare socială în vederea reducerii riscului de extindere a pandemiei.

Chiar și așa, numărul de îmbolnăviri crește într-un ritm îngrjiorător.

Medicul epidemiolog Adrian Pană, expert în sănătate publică, spune că cele mai recente măsuri luate de autorități produc efecte numai dacă sunt respectate.

"Este esențial ca, în momentul de față, populația să înțeleagă că distanțarea fizică și socială și respectarea măsurilor menționate permanent ar trebui să fie respectate mai mult decât oricând în spațiile închise și deschise aglomerate: distanțarea fizică, purtarea obligatorie a măștii, dezinfectarea mâinilor și încercarea de a comunica cât mai puțin, atunci când ne aflăm într-un spațiu aglomerat"
.

Primele efecte ale acestor măsuri vor putea fi observate după aproximativ două săptămâni.

"Nu ne putem aștepta la o scădere a numărului de cazuri mai devreme de două saptămâni, cel putin ar trebui să ne menținem într-un platou. Pot observa cu tristețe că sunt destul de mulți pacienți cu simptome respiratorii, care nu mai apelează de medicii la familie pentru că se tem de eventuale măsuri coercitive. Părera mea este că va fi nevoie de o serie mai largă de măsuri ce trebuie luate în perioada următoare, astfel încât să ne menținem într-un platou si după aceea, ne putem aștepta la o pantă descendentă"
, consideră medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Problemelor ridicate de pandemia de COVID-19 li se adaugă, cel putin pentru umătoarele luni, și cele generate în mod curent de sezonul rece: creșterea numărului de viroze respiratorii și gripa sezonieră.

Anul acesta, pentru că este unul dificil, medicii recomandă vaccinarea antigripală pentru copii, dar și pentru persoanele aflate în grupele de risc.

"Pentru gripa sezonieră există o soluție prin vaccinarea antigripală, care ar terebui luată în considerare în acest sezon", spune medicul epidemiolog Adrian Pană.

Calendarul programului de vaccinare

Programul de vaccinare antigripală începe chiar în această perioadă. De altfel, 15 octombrie este data recomandată și de Organizația Mondială a Sănătății pentru începerea vaccinării.

"Conform datelor, atât în România cât și în Europa, sezonul gripal debutează la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie. Momentul optim pe care îl recomandă, inclusiv OMS, pentru vaccinare, îl reprezină 15 octombrie. Exact în această perioadă ar trebui să înceapă vaccinarea"
, spune medicul Gindrovel Dumitra

Ministerul Sănătății va livra aproximativ trei milioane de doze de vaccin până în data de 10 decembrie.

De altfel, primele 500.000 de doze de vaccin au intrat în România ieri, urmând ca restul de doze să fie aduse până pe 10 decembrie, a anunțat medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

"Vaccinarea începe în această perioadă. În aceste zile va intra prima tranșă de vaccin antigripal în Romania dintre cele cumpărate de Ministerul Sănătății și care se adresează cetățenilor cu risc de îmbolnăvire. Pacienții se pot adresa medicilor de familie pentru programare, pentru că Ministerul Sănătății va livra aproximativ trei milioane de doze de vaccin până pe data de 10 decembrie. Vom vaccina programat. Primele vor fi persoanele din grupele de risc: gravidele, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, care au si comorbidități. Invit ascultătorii să ia legătura cu medicul de familie. Se vor administra trei milioane de doze. Primele 500.000 de doze au intrat în Romania pe data de 19 octombrie, se află în distribuție către DSP-uri și mai departe, către medicii de familie. Următoarele doze vor fi la începutul lunii noiembrie - 1.500.000 - iar 540 .000 vor veni în 10 decembrie. Acesta este calendarul de distribuire a vaccinului în România".

Pentru persoanele care nu se află în grupa de risc, dar doresc să se vaccineze, pot procura vaccinul din farmacii.

"Așteptăm maximum 500.000 de doze în farmacii, în cele mai optimiste evaluări. Există o bătălie la nivel internațional, depinde de oferta internațională și de capacitatea Romaniei de a le absorbi
", a mai spus Dumitra.

Dacă adulții au nevoie de o singură doză de vaccin, copiii care nu au mai făcut vaccinul antigripal niciodată, au nevoie de două doze administrate la interval de o lună, iar protecția este obținută la două săptămâni după administrarea celei de a doua doze.

România testează insuficient pentru COVID-19

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, România testează sub medie. Avem nevoie să creștem capacitatea de testare, spune medicul epidemiolog Adrian Pană.

"România testeaza sub media pe care ar trebui să o facă. OMS a spus că, în momentul în care avem o rată de pozitivitate care depășește 10 la sută, înseamnă că testăm insuficient. Din păcate, rata de pozitivitate - numărul de cazuri pozitive raportat la numarul de teste - a depășit rata de 10 la sută de ceva timp. Corect ar fi să raportăm în special numărul de cazuri pozitive la testele facute pe protocol, pentru că în acest caz se testează doar cei care au simptome , nu neapărat cele facute la cerere. Și apoi am observa ca rata de pozitivitate depășește 10 la sută. Pentru a crește capacitatea de testare ar trebui aplicată o altă strategie. Strategia din momentul de față nu a dat rezultate suficient de bune. Imi pun întrebarea dacă putem dubla capacitatea de testare. Avem obligația să reducem timpul pentru a obține răspunsul la test și în al doilea rând, să creștem capacitatea de testare", a explicat medicul epidemiolog Adrian Pană.

Laboratoarele private ar avea capacitatea de a crește numărul testărilor, dar există un vid legislativ care împiedică acest lucru, afirmă Mihai Lala, manager OK Medica.

"Din punct de vedere al capacității laboratoarelor private, posibilitatea de creștere a numărului de testări e de cel puțin 4 sau 5 ori. Problema este cea a vidului legislativ, care nu dă pârghiile necesare instituțiiilor medicale să facă aceste recoltări. Noi ne luptăm din mai, nici acum nu am obținut autoritzațiile sanitare de funcționare, încă stau pe masa DSP-urilor și există un război în continuare pe legislatie, un vid legislativ. Am speranța că autoritățile vor gasi soluții, astfel încât sa dea posibilitatea privaților să facă testări, pentru că statul nu are posibilitatea să faca atâtea teste. Sunt cel puțin opt laboratoare care așteaptă soluții legislative pentru a putea testa. Asteaptă avize și reglementari legale".

Prima trusă din Europa pentru detectarea rapidă a COVID-19, dezvoltată de cercetători români


O echipă de cercetători români a dezvoltat prima trusă din Europa pentru detectarea rapidă a COVID-19, cu kit de verificare inclus.

Noul produs a fost creat în scopul eficientizării semnificative a truselor de teste rapide pentru detectarea anticorpilor IgM/IgG COVID-19.

Produsul a fost dezvoltat în cadrul unui proiect amplu coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară, Horia Hulubei - IFIN HH şi este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate și de DDS Diagnostic SRL.

"Ideea este că noi am câștigat, prin competiție, un proiect de cercetare prin care să îmbunătățim o gamă largă de truse de testare rapidă. Este un mod prin care ajutăm pacientul prin oferirea unor rezultatele cât mai precise. Se evită obținerea rezultatelor fals pozitive sau fals negative. Kitul va fi accesibil începând de săptămâna viitoare și noi sperăm sa ajute foarte mult personalul din laborator să testeze pacienții si să ofere informații importante. La testare, se poate vedea dacă infecția este mai recentă sau mai veche",
a anunțat dr. chimist Dana Stan, CEO DDS Diagnostic.

Sfaturi pentru o imunitate puternică


La capitolul imunitate, medicii ne recomandă o alimentație bogată în legume și fructe, o hidratare optimă, toate dublate de respectarea măsurilor de igienă și de folosirea măștii de protecție.

"Putem folosi recomandările de a consuma legume, fructe, hidratare zilnică, păstrarea igienei. Și respectarea celor trei măsuri: spălatul cu apă și săpun, purtatul măștii, distanțare fizică și vaccinare pentru cei din grupele de risc"
, ne recomandă medicul Gindrovel Dumitra.

Să nu uităm însă că și stresul este un mare dușman al imunității, așa că gestionarea acestui factor de risc este esențială.

"Merită să avem și o odihnă corespunzătoare, problemele de sănătate mintală au crescut exponențial în această perioadă. A ști cum să colaborăm cu stresul și să îl ținem într-un oarecare control este esențial pentru sistemul nostru imunitar. E important să facem activitate fizică, să avem o igienă corectă, să respectăm regulile și aceste lucruri ne pot asigura o trecere mai ușoară nu doar peste sezonul rece, ci și în lupta cu virusurle",
spune medicul epidemiolog Adrian Pană.

Dincolo de aceste lucruri, este foarte important ca atunci când avem o afecțiune respiratorie, să anunțăm medicul de familie și este recomandat ca acest lucru să fie făcut telefonic, pentru a reduce riscul infectării altor persoane.

Și asta pentru că virusul SARS-CoV-2 vine cu probleme atât individuale cât si sociale. Iar costurile din acest moment, sociale, educaționale, economice, inclusiv pierderea de vieți omenești reprezintă povara acestei pandemii.

Serviciul de noapte cu Maria Toghină, editia din 19/20 octombrie, poate fi urmarită in linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/watch/?v=774862016405508






România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității
Serviciul de noapte 29 Iulie 2020, 20:10

România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității

Dezbaterea a avut loc într-un moment în care pandemia COVID-19 rămâne marea provocare a momentului, atât din punct de vedere...

România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității
Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025