Confesiunile unui artist al generației folk: Mircea Vintilă
Serviciul de noapte cu Maria Țoghină l-a avut ca invitat, în emisiunea specială de Paște, pe trubadurul unei generații: Mircea Vintilă.
Articol de Luminiţa Voinea, 27 Aprilie 2022, 11:56
A învățat să cânte la violă și la chitară de la nașul său, i-a admirat pe tenismenii care jucau pe arenele din Cotroceni, acolo unde a copilărit, a terminat apoi Facultatea de Construcții și a lucrat la șantierele de la barajul Siriu și la metroul bucureștean, dar s-a întors la prima dragoste: muzica.
“Cea mai mare dragoste este muzica. Copil fiind, născut în București, în cartierul Cotroceni, de multe ori nașul meu venea pe la noi, era compozitor și cânta la vioară, era și dirijor într-o orchestră. Dorința lui teribilă era să învăț să cânt la vioară și m-a îndreptat spre școala de muzică. Am făcut până la urmă violă, pentru că nu mai erau locuri la vioară, la școala elementară. Tot nașul meu, Victor Bălan, este cel care m-a învățat să cânt la chitară. După Liceul Gheorghe Lazăr și Facultatea de Construcții, am lucrat la barajul de la Siriu, la deschidere de șantier, după care în București, am lucrat la metrou. Mi-ar fi plăcut să joc tenis, urmăresc marile turnee de tenis. Nu am regrete, mă bucur că am avut o copilărie și o tinerețe fericite. Am făcut totul așa cum am simțit”, s-a confesat Mircea Vintilă ascultătorilor Radio România Actualități, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
A pășit în Radio după mai mai mulți ani pentru întâlnirea cu ascultătorii Serviciului de noapte și a fost copleșit de amintirile pe care le are cu Radioul Public.
“Îmi amintesc emisiunile, înregistrările și spectacolele făcute în studiourile Radioului Public și în Sala Radio. Este o bucurie să descopăr noile studiouri, acum, după mulți ani. Cât de multe lucruri s-au schimbat de-a lungul anilor în ce privește Radioul!“.
Muzicianul unei generații iubite de publicul român, Mircea Vintilă, sau Ciocu, cum este cunoscut în lumea muzicii, a povestit momentul lănsării.
“Muzica folk s-a construit în România împreună cu generația mea. Am ascultat într-o seară de septembrie, la radio, o emisiune a lui Cornel Chiriac în care l-a prezentat pe Bob Dylan. Era prima oară când auzeam acest gen muzical, m-a fermecat cu totul și mi-am dat seama că pot să fac și eu așa ceva. Atunci a început aventura mea în muzica. Prima mea apariție a fost în 1968, aveam 19 ani, pe scena studențească de muzică folk. Am cântat ‘Lordul John’, muzica scrisă de mine pe versuri de George Coșbuc și ‚Osebite anecdote’ , de Anton Pann”.
De unde vine porecla Ciocu, povestea piesei “Un‘te duci tu, Mielule”, prietenia cu Moțu Pittiș și alte momente inedite din viața personală și muzicală a lui Mircea Vintilă, puteți urmări în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 25/26 aprilie 2022.
Video:
Puteti urmări emisiunea și în link-ul de mai jos: