Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Certificatul de vaccinare, document util tuturor românilor

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a discutat despre stadiul implementării certificatului verde de vaccinare atât în România, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Certificatul de vaccinare, document util tuturor românilor

Articol de Luminiţa Voinea, 19 Mai 2021, 12:06

Din luna iunie cetățenii vor putea circula în interiorul Uniunii Europene cu certificatul verde de vaccinare.

La nivelul Uniunii, se fac deja teste privind acest document, iar România se va alătura, din 21 mai, statelor care inițiază probe de ordin tehnic în vederea implementării noului document.

Măsura dispusă la nivel europen ar urma să simplifice deplasarea cetățenilor în UE, fără discriminări.

În România, sistemul informatic de unde vom putea descărca certificatul digital de vaccinare este dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Practic, va exista un portal web de unde cetățenii își vor descărca gratuit certificatul de vaccinare şi o aplicaţie care va permite verificarea certificatelor emise.

Documentul, care va arăta ca o adeverință, va conţine un cod QR cu date personale: nume, prenume, data nașterii, securizate prin metode digitale.

“Venim cu o propunere tehnică pe care am înaintat-o Grupului de suport tehnic de la nivel european, care va cuprinde un sistem informatic de generare a acestor certificate verzi digitale, dar și de verficare a certificatelor emise, atât de țara noastră, cât și de alte state. Certificatele vor putea fi descărcate de trei categorii de persoane: persoanele vaccinate, persoanele care s-au recuperat în urma COVID-19 sau cele care au un test negativ făcut în ultimele 72 de ore. În momentul de față, sunt discuții la nivel european. Există o propunere de formular, care va conține un cod QR. Pentru noi, din punct de vedere tehnic, acel cod QR va asigura că există un certificat valabil care va putea fi verificat în toată Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Având în vedere că noul certificat va conține date cu caracter personal, STS dă asigurări că acestea vor fi securizate prin metode digitale.

“Pentru noi, din punct de vedere tehnic, acel cod QR reprezintă cel mai important element. Când ne referim la acest certificat, e important să spunem că oamenii nu trebuie să își facă probleme în ceea ce privește protecția datelor. În codul QR, pe care îl vor scana autoritățile din fiecare stat, se vor regăsi doar informații esențiale: nume, prenume și data nașterii. Certificatul, în momentul prezentării, va fi însoțit de actul de identitate. Noi, ca instituție, asigurăm securitatea datelor și a informațiilor. Avem infrastructuri sigure, oamenii să fie convinsi că datele lor sunt în siguranță, că vor putea să-și descarce certificate sigure, pe care le pot folosi cu încredere”, spune Chirca.

Expertul în politici de sănătate publică şi în managementul securizării frontierelor, medicul Ioana Stăncel, le-a recomandat cetăţenilor să nu utilizeze alte aplicaţii în afara celei oficiale, pentru a nu exista riscuri în ceea ce priveşte protecţia datelor personale.

“Autoritățile statelor membre sunt preocupate pentru combaterea contrafacerii sau uzului de fals în utilizarea acestor certificate. Bazele de date sunt securizate, autoritățile de control a frontierei de stat sunt interconectate si această situație nu este una din care să profite rețelele de crimă organizată. Cetățenii să fie foarte atenți ce certificate procură, cine le oferă aceste cerficicate, iar dacă se știu în situația în care nu ar trebui să le dețină, să nu recurgă la aceste rețele infracționale, pentru că falsurile vor fi descoperite”.

Esențial de știut pentru toți cetățenii este faptul că acest certificat nu restricționează dreptul la libera circulație, ci mai degrabă facilitează transferul persoanelor și poate duce la reducerea costurilor pentru statele membre UE.

“Aceste certificate nu vin ca o restricție, ca o discriminare, vin ca un instrumnent de facilitare a transferului persoanelor, pentru tot ceea ce înseamnă lucrători transfrontalieri, pentru turiști, pentru cei care au un interes legitim de a se deplasa, și ca o completare a ceea ce înseamnă libera circulația a cetățenilor UE. În lipsa acestui instrument, costurile de carantinare, de izolare, de identificare a statusului imonologic al fiecărei persoane sunt mult mai mari pentru statele membre, pentru companiile aeriene și se transferă asupra călătorilor”, mai spune Ioana Stâncel.

Cetățenii nu au nevoie de o semnătura electronică pentru certificatul de vaccinare, singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să acceseze portalul web și să descarce certificatul digital, fără niciun cost suplimentar.

“Oamenii nu trebuie să utilizeze propria semnătura electronică, pentru că în acel portal web, dezvoltat de STS, fiecare persoană va putea intra și descărca acest certificat. Fiecare certificat cuprinde o cheie privată și una publică. Tocmai de aceea, la nivel european va există un portal, un gateway, în care vor fi păstrate și centralizate toate cheile de verificare a semnăturilor electronice din toate statele membre. Și practic, oamenii nu au nevoie de alte resurse suplimentare. Vor intra pe portal, își vor descărca documentul și, la nivel european, se face verificarea și validarea acestui certificat electronic. Noi am transmis certificatele digitale tip test la Grupul de suport constituit la nivel european și celelalte state au validat că mergem pe drumul cel bun. În perioada următoare vom mai avea niște teste de interconectare cu acest gateway de la nivel european și sperăm că totul va decurge bine si că vom reuși să implementăm aceste soluții tehnice“, a adăugat purtătorul de cuvânt al STS.

Certificatul verde de vaccinare, operational cel mai probabil în luna iunie

În sesiunea care începe în iunie, Parlamentul European va da votul pe documentul final privind Certificatul COVID-19, care va fi un instrument esențial pentru deplasarea în interiorul UE, atât în scop turistic, cât și pentru cei care vor să muncească în străinătate, afirmă europarlamentarul USR, Nicolae Ștefănuță.

“Certificatul Covid-19 este în procesul acesta legislativ, care va mai dura câteva săptămâni. Se previzionează că Parlamentul European va vota un document final în sesiunea care începe în 7 iunie, iar după aceasta va mai dura două-trei sătpămâni până va intra în vigoare. Ambiția UE este de a avea acest cerficat în timp util. Pentru că nu este doar pentru cei care doresc să facă turism, este și pentru lucrători. Și asta e foarte important, pentru că avem milioane de români care își câstigă pâinea în UE. Și pentru ei trebuie facilitată această mobilitate, pentru că ei câștigă în câteva luni în UE suficient pentru a trăi în România un an. Și e foarte important să permitem acestor oameni să lucreze și să nu-i încurcăm prea mult cu testare după testare, carantinare după carantinare. Mai ales acum, că multe persoane sunt vaccinate. Instituțiile europene sunt acum în curs de a încheia aceste negocieri pe anumite părți ale textului“.

În Parlamentul European, cea mai intens dezbătută problemă acum este ca testarea anti-COVID să aibă un preț minim , sau să fie subvenționată.

De altfel, Uniunea Europeană a constituit un fond de rezervă și și-ar dori ca testele făcute de oameni în vederea mobilității în interiorul Uniunii să fie gratuite.

“Una dintre problemele intens dezbătute este prevederea și cerința Parlamentului European ca testarea să fie la un nivel minim de preț sau să fie subvenționată de statele membre. Și acesta e un lucru la care Parlamentul European ține foarte mult. UE a constituit un fond de rezervă în acest sens și și-ar dori ca testele făcute de oameni în vederea mobilității europene să fie gratuite“, a anunțat europarlamentarul Nicolae Ștefănuță.

Certificatul COVID-19, valabil pentru vaccinările autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului

Certificatul Certificatul COVID-19 va fi recunoscut în Uniunea Europeană, urmând să aibă loc discuții pentru recunoaștere și cu țările non-UE cu care România are relații de tradiție.

“O preocupare legitimă a multor români care locuiesc în străinătate este dacă certificatul lor de vaccinare va fi recunoscut în Europa. Răspunsul este da, este parte a regulamentului european această recunoaștere reciprocă a certificatului. Stiu că și într-o ședință de guvern recentă s-a discutat și situația certificărilor externe din țările cu care România are relații intense și s-au luat în vedere și exceptări pentru ele. Consider ca e foarte important și trebuie să relansăm și acest turism international, fie că e vorba de afaceri sau simplu turism“, a mai spus Ștefănuță.

Certificatul COVID-19, motiv de discriminare?

Înainte de apariția pe piață, noul certificat COVID-19 creează deja discuții ample privind discriminarea între diferite categorii de persoane.

Din punctul de vedere al europarlamentarului Nicolae Stefănuță nu poate fi vorba de discriminare, atâta timp cât acest certificat nu este obligatoriu.

“Nu se vrea discriminare. Noi am vorbit generic de certificat. De fapt, există trei variante: cel de vaccinare, cel de testare și cel de recuperare după boală. Cine nu vrea să se vaccineze nu o să-l oblige nimeni, va putea să-și facă certificate de testare , cine a trecut prin boală poate avea un certificat de recuperare. Certificatul de vaccinare e cel care are puterea cea mai mare pentru că este valabil până la un an de zile, în timp ce celelalte sunt mai scurte ca durată. Cine nu vrea niciunul dintre aceste lucruri, poate în continuare să-și exerseze libertățile în UE, să circule, însă se va supune regulile statului în care vrea să meargă“.

Cu certificat Covid-19 sau fără, pe perioada vacanțelor sau a deplasărilor în străinătate, suntem sfătuiți să păstrăm în continuare regulile de protecție împotriva virsului.

“Certificatul verde nu asigură o protecția în sine. Cei care îl dețin trebuie să continue să se protejeze pe perioada călătoriei și șederii în alt stat. La revenirea în țară, dacă au fost într-o zonă de risc, să se testeze și pe toate perioada să aibă o conduită preventivă și riguroasă privind utilizarea măsurilor de prevenție individuală. Pentru toate persoanele, recomand evitarea participarării la evenimente cu grupuri mari de oameni“, spune medicul Ioana Stăncel.

Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a prezentat și corespondențe din Italia, Spania, Marea Britanie și Canada privind stadiul implementării certificatului de vaccinare și condițiile de călătorie în această perioadă.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 17/18 mai 2021 poate fi urmărită VIDEO în linkul de mai jos

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/155920206419228

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
Serviciul de noapte 06 Decembrie 2024, 08:51

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 

Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în...

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice