Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cele mai vechi reţete româneşti, scoase la lumină în Anul Centenarului

Jurnaliştii culinari Simona Lazăr şi Cosmin Dragomir au vorbit la "Serviciul de noapte" despre cele mai vechi reţete româneşti.

Simona Lazăr și Cosmin Dragomir, în studioul Serviciului de noapte cu Luminița Voinea

Articol de Luminiţa Voinea, 25 Aprilie 2018, 13:26

V-ați gandit vreodată că în fiecare porție de mâncare româneasca este ascunsă o poveste care așteaptă să fie rostită?

O poveste savuroasă, cu gustul epocii, cu obiceiuri culinare și preparate pe care le găsim si astăzi în bucătăria românească.

Doi jurnalişti de gastronomie pasionaţi de istoria culinară românească au vorbit, la "Servciul de noapte", despre cele mai vechi reţete româneşti de la 1841 încoace, despre preparatele tradiţionale si despre cum s-au împletit, de-a lungul timpului, istoria, gastronomia şi cultura.

De la jurnalista Simona Lazăr am aflat că unele plante sau legume considerate exotice, precum anghinarea sau andivele, s-au cultivat în România, încă din anii 1800.

De altfel, Simona Lazăr este cea care scoate la lumină, la 153 de ani de la editia princeps, prima carte de bucate care conţine sintagma "bucătărie română".

Volumul este practic o bijuterie culinară, care păstrează patina timpului - „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”, proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci 1865, într-o ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr.

AUDIO
Despre cartea retipărită de Simona Lazăr:

Volumul este tipărit de Editura GastroArt, condusă de un alt jurnalist gastronomic, Cosmin Dragomir.

Pasiunea pentru istoria bucătăriei româneşti l-a determinat să înfiinţeze prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești. Se numește Gastro Art și conține o bază de date digitalizată, care cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi din perioada interbelică și din comunism.

O incursiune în bucătăria românească din veacul al XIX-lea

Simona Lazăr, - cunoscută pentru activitatea ei ca jurnalist de gastronomie (atât în presa scrisă, cât și în cea audio, realizând la Radio România Antena Satelor singurul „show culinar radiofonic” din România, dedicat exclusiv gastronomiei tradiționale), cât și ca autor de cărți de bucate – s-a aplecat asupra cărții lui Christ Ionnin încercând să-i descifreze secretele.

De la identificarea autorului – un cvasi-necunoscut pentru noi, cei de azi, dar prieten cu toți jurnaliștii boemi (și mâncăi) din vremea sa, inclusiv cu acel N.T. Orășanu care abia la câțiva ani de la apariția acestei cărți avea să „nășească” apariția mititeilor – și până la identificarea tipurilor de rețete din volum și a posibilelor lor surse.

„Ne putem da seama ușor care sunt rețetele pe care Christ Ionnin le-a preluat din cărți străine, pentru că el face efortul de a găsi corespondentul în măsurile epocii, din Principate – dram, litră, oca etc. - pentru măsurile occidentale – gram, kilogram, mililitru, litru. Așa se face că unele rețete conține cantități greu de măsurat pentru o gospodină, atunci, de genul 41 de dramuri sau 216 dramuri, pe când dacă le reîntoarcem la măsurile din Vest ajungem iarăși la cifre rotunde. Celelalte rețete din carte sunt aproape sigur cunoscute din familie – pe unele poate chiar le gătea singur, de aceea scriitura e mai degajată, mai sigură – sau culese de la persoane din anturajul său. Nu putem garanta pentru toate că sunt neaoșe, dar cu siguranță fac parte dintr-un rețetar comun, mai ales pentru lumea urbană a epocii”.

Deși, sublinia Simona Lazăr la „Serviciul de noapte”, între ele regăsim și rețete de tip ritualic, păstrate astăzi foarte puțin în satul românesc, cum ar fi „bismana” (sau „ghizmana”), „pe care am întâlnit-o într-un sat din lunca Dunării, în altul din Podișul Moldovei, dar și dincolo de Prut, într-un sat basarabean”.

VIDEO Emisiunea Serviciul de noapte, editia din 24/25 aprilie 2018:

De la Everest la Lungulețu, viața surprinsă  de regizorul Șerban Georgescu
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2025, 18:32

De la Everest la Lungulețu, viața surprinsă  de regizorul Șerban Georgescu

De la expediții pe Everest până la drame cotidiene din satele noastre uitate, filmele regizorului Șerban Georgescu pun în...

De la Everest la Lungulețu, viața surprinsă  de regizorul Șerban Georgescu
De vorbă cu regizorul Șerban Georgescu despre documentarul „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani”.
Serviciul de noapte 14 Aprilie 2025, 10:55

De vorbă cu regizorul Șerban Georgescu despre documentarul „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani”.

Regizorul Șerban Georgescu este invitatul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină.

De vorbă cu regizorul Șerban Georgescu despre documentarul „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani”.
“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2025, 17:22

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul

Aplicaţia "Salariat", asociată portalului REGES-ONLINE, este disponibilă în magazinele de aplicaţii ale principalelor sisteme...

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul
Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?
Serviciul de noapte 07 Aprilie 2025, 09:29

Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea vine la Serviciul de noapte cu explicații pentru angajați și...

Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?
Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul
Serviciul de noapte 06 Aprilie 2025, 10:30

Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul

Serialul "Adolescence", sau "Adolescență coruptă", așa cum a fost tradus în limba română, aduce în atenție realități...

Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul
Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2025, 17:17

Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?

Mecanismul-cheie care favorizează buna sănătate mintală a copilului după un divorț este relația bună de coparentalitate...

Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?
Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2025, 14:38

Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari

România are o șansă foarte bună de a-și putea educa populația, pentru a deveni consumatori de imobiliare informați, iar APAIR...

Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari
Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Serviciul de noapte 31 Martie 2025, 10:30

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor

Cât și cum îi afectează psihologic divorțul pe parteneri, dar și pe copii, discutăm la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor