Românii din afara graniţelor "au nevoie de ajutor"
Pãstrarea identitãţii este principala problemã semnalatã de românii din afara graniţelor la Forumul Românilor de pretutindeni desfãşurat la Bucureşti.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Decembrie 2013, 10:44
Numãrul românilor aflaţi în afara graniţelor este în continuã creştere.
În acest moment, departe de ţarã, trãiesc aproximativ 6-7 milioane de români, dintre care 2 milioane aproape de graniţe, în comunitãţi tradiţionale.
Astfel cã instituţiile statului încearcã sã se adapteze la noua realitate.
La Forumul românilor de pretutindeni desfãşurat vineri şi sâmbãtã la Bucureşti, autoritãţile au vorbit despre proiectele lor pentru români de pretutindeni: bursele oferite de statutul roman, pãstrarea identitiãţii culturale şi lingvistice, programele educative pentru copii.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a explicat cã instituţiile statului încearcã sã se adapteze la noua realitate, a celor douã mari tipuri de comunitãţi româneşti: cei plecaţi din ţarã în ultimii ani din motive economice şi comunitãţile tradiţionale, ca de exemplu în Serbia ori Ucraina.
"În aceastã arhitecturã instituţionalã care are responsabilitãţi faþã de românii de pretutindeni se regãsesc nu mai puţin de 18 instituţii, la nivel guvernamental, parlamentar sau în afara cadrului statal, cum ar fi Patriarhia, care e parte intrinsecã a neamului românesc, este cea care a acompaniat de-a lungul istoriei formarea şi evoluţia poporului român. Toate acestea împreunã, astãzi, îşi consolideazã efortul şi vin în serviciul şi în slujba nevoilor comunitãţilor româneşti, mai vechi sau mai noi", a afirmat Cristian David.
Pentru românii din comunitãţile de peste graniţã, Forumul este un prilej de a vorbi faţã în faţã cu autoritãţile române despre problemele, necazurile şi bucuriile lor.
Toţi au venit cu multe speranţe, cea mai mare fiind aceea cã autoritãţile îi vor ajuta în rezolvarea problemelor specifice fiecãrei comunitãţi.
"Cele mai mari dintre ele şi cele mai grele sunt: pãstrarea identitãţii naţionale. Luptã fiecare om aparte pentru aceasta, deoarece se fac foarte multe eforturi pentru ca noi sã ne pierdem identitatea naţionalã, sã ne pierdem limba noastrã maternã.
"Cred cã este o ocazie minunatã sã ne revedem toţi din toate colţurile lumii, sã acumulãm informaţii şi tot ceea ce fiecare român din afarã are nevoie de sprijinul autoritãţilor române pentru susþinerea şi pãstrarea identitãţii româneşti în afara graniţelor ţãrii", au declarat românii participanţi la Forum.
Audio: Emisiunea Românii de pretutindeni, a vorbit pe larg, despre problemele românilor din afara graniţelor.