Radio România, legătura românilor din străinătate cu ţara-mamă
La 1 noiembrie 2014, când Radio România a împlinit 86 de ani, românii din comunităţile de peste graniţe au vorbit despre importanţa Radioului public în viaţa lor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Noiembrie 2014, 11:08
În vremuri de răstrişte, când istoria, limba şi ţara le-a fost furată, pentru românii basarabeni, RADIO ROMÂNIA a reprezentat busola care le-a luminat spiritual vieţile şi i-a menţinut să nu se abată de la adevăr şi de la drumul corect.
Cântecele şi poeziile româneşti, ascultate şi învăţate de aici i-au însoţit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, atunci când au ieşit cu miile să hotărască soarta acestei bucăţi de pământ furate, îşi aminteşte scriitorul Nicolae Dabija.
"Erau emisiuni pe care le ascultam în permanenţă, teatrul la microfon, emisiuni literare. Nu ştiu dacă cei de la RADIO ROMÂNIA ştiau ce fac, dar ei vorbeau pentru noi, şedinţele Cenaclului Flacăra care erau transmise. În fiecare joi toată Basarabia stătea cu urechile lipite de aparatul de radio, ca să asculte cântecele care după aceea ne-au însoţit în mişcarea de eliberare naţională, pentru că în perioada '89-'90, tinerii, mulţimile cântau în piaţă, în faţa soldaţilor şi în faţa miliţienilor, cântece din repertoriul Cenaclului Flacăra. "Tăriască, să trăiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!", "Rugă pentru părinţi", după aceea "Limba noastră" - Mateevici. Noi acolo am auzit-o prima dată", a spus Dabija.
Radio România, cel mai iubit post de românii din dreapta Tisei
Românii din comunităţile istorice duc o luptă continuă pentru păstrarea tradiţiilor şi identităţii naţionale.
Pe ei, Radio România îi ajută să nu-şi uite rădăcinile şi le aduce aproape graiul românesc.
Este postul cel mai iubit de toţi românii din dreapta Tisei.
"Pentru românii din dreapta Tisei, Radioul România este un lucru foarte important; cu el ne trezim şi cu el ne culcăm. Ne mândrim cu acest moment frumos, fiindcă dezvoltarea şi cunoştinţa culturii o avem prin semnificaţia Radioului", susţine directorul unei şcoli cu predare în limba română din localitatea Biserica Albă din Transcarpatia.
"După despărţirea noastră de patria mamă, după 21 iulie 1921, românul, numai prin radio, a putut să aibă legătura cea mai bună cu patria istorică, cu patria mamă şi, totodată, a rămas şi astăzi o punte de legătură dintre România şi ce înseamnă românii din jurul României sau, cum zicem noi, cununa de aur a României", a spus Ioan Botoş, preşedinte al Uniunii Românilor Dacia,din Transcarpatia.
În nordul Bucovinei, regiunea Cernăuţi, Radioul public este ascultat şi reprezintă una dintre principalele surse de informare.
Radio România, ascultat pe internet în Italia
În Italia avem una dintre cele mai mari comunităţi de români: aproape un milion.
Românii de aici ascultă RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pe internet, sau prin intermediul reţelelor de cablu.
Şi pentru ei, RADIO ROMÂNIA este legătura de suflet cu ţara-mamă.
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din 1 noiembrie 2014. Realizatori: Amalia Bojescu şi Luminiţa Apostolescu.