Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe

Occidentul Românesc și Gala Excelenței Românești din afara granițelor sunt două proiecte pe care Kasandra Kalman Năsăudean le-a înființat și le-a dezvoltat, devenind repere în diaspora românească.

Kasandra Kalman Năsăudean, în studioul emisiunii Românii de pretutindeni. Foto: Alexandru Dolea

Articol de Luminiţa Voinea, 04 Iulie 2024, 06:59

Kasandra Kalman Năsăudean este un exemplu de excelență și dedicare puse în slujba României și a românilor.

Extrem de puternică și perseverentă, cu o putere de muncă și o determinare care depășesc adeseori limitele, doamna Năsăudean înființa în Spania, acum 14 ani, publicația de limbă română Occidentul Românesc.

Pentru a atinge țelurile unei publicații independente, au fost multe situații în care a sprijinit ziarul, inclusiv din surse financiare proprii.

La inițiativa ei și a publicației Occidentul Românesc s-a născut o altă idee: campania ‘Noi susținem excelența’, care promovează și premiază românii de elită din străinătate, în cadrul unei gale de excelență organizată în Spania.

Anul acesta, gala a ajuns la a patra ediție.

În perioada 8- 10 noiembrie, Spania va fi punctul zero al excelenței românești, iar români de elită din cercetare, educație, literatură, dar și din alte domenii în care excelează, vor fi recompensați cu Trofeul Excelenței.

Despre Gala Excelenței Românești, în interviul acordat Radio România Actualități – emisiunea Românii de pretutindeni.

Luminița Voinea: În această seară, în studioul “Românilor de pretutindeni”, o invitată specială: doamna Kasandra Kalman Năsăudean, fondator și director editorial al publicației Occidentul Românesc din Spania, o româncă din diaspora care și-a făcut o datorie morală din a promova oamenii valoroși, românii noștri de excelență din întreaga lume. Bine ați venit în studioul Românilor de pretutindeni, în Casa Radio România!

Kasandra Kalman Năsăudean: Bine v-am regăsit și vă mulțumesc din suflet pentru invitație. Mă onorează.

Luminița Voinea: Întâi de toate, cum a pornit această idee, Gala Excelenței Românești, care acum este un eveniment de înaltă ținută, într-o panoplie a evenimentelor culturale dedicate românilor din diaspora?

Kasandra Kalman Năsăudean: Gala Românilor de Excelență a fost lansată pe 15 ianuarie 2015 și a fost dedicată marelui nostru poet, Mihai Eminescu. Această gala, această campanie de excelență este o urmare a proiectului Occidentul Românesc care, în martie anul acesta, a împlinit frumoasa vârstă de 14 ani de apariție neîntreruptă lunară atât print, cât și online. Iar vizavi de Gala Românilor de Excelență este o continuare a acestui proiect prin care noi, cei de la Occidentul Românesc, ne dorim foarte mult ca românii de excelență din afara granițelor să fie aduși în fața publicului și recunoscuți ca fiind adevărați ambasadori ai țării peste hotare.

“Am cunoscut oameni extraordinari, oameni remarcabili, însă de o modestie de neimaginat, oameni care stau la locul lor și își văd de treabă, dar fac pentru țară și pentru poporul nostru lucruri care nu se cunosc acasă”.

Luminița Voinea: Cum s-a născut, cum s-a înfiripat această idee a galei, mă interesează foarte mult pentru că am participat la ediția precedentă a galei și am văzut ce vibe, ce energii bune a creat aceasta și întotdeauna m-am întrebat cum s-a născut în mintea dumneavoastră această idee?

Kasandra Kalman Năsăudean: În primul rând, aș dori să precizez faptul că proiectul Occidentul Românesc s-a născut în Statele Unite. Alături de mine au mai fost și alți români de bine, ne-am dorit acolo să pornim acest proiect cu un ziar online și tipărit și, desigur, cu un fel de festival al românilor de excelență. Din păcate, nu a fost posibil și atunci când eu a trebuit să revin pentru familie în Europa, am continuat proiectul, pentru că proiectul îmi aparține. Eu am fost cea care l-am construit. Ideea ca atare pentru a scoate în evidență imaginea acestor români de excelență mi-a venit tot în America. De ce? Pentru că am cunoscut oameni extraordinari, oameni remarcabili, însă de o modestie de neimaginat, oameni care stau la locul lor și își văd de treabă, dar fac pentru țară și pentru poporul nostru lucruri care nu se cunosc acasă și era păcat să rămână în umbră și nimeni să nu-i cunoască. În condițiile în care acasă, vedete, să zicem așa, erau tot felul de persoane care nu au ce să caute ca și exemple pentru pentru generațiile tinere.

Foto: Kasandra Kalman Năsăudean, la gala Excelenței de la Madrid, 2022.

Luminița Voinea: Este o inițiativă unică, privată, organizată în diaspora. Nu am cunoștință de o altă gală organizată de o româncă plecată în străinătate, care până la urmă vrea să arate România frumoasă.

Kasandra Kalman Năsăudean: Nu am informații în acest sens și, cum vă spuneam mai devreme, au trecut iată 14 ani de când acest ziar, Occidentul Românesc, trăiește. Eforturile noastre sunt de neimaginat. Nimeni nu poate să își închipuie ce este în spatele acestui ziar, câtă muncă teribilă și câtă forță și sacrificiu există. Și apoi resursele financiare, având în vedere că este un ziar independent, având în vedere că avem un proiect independent, este unicat și, într-adevăr, nu mai există. Nu s-a organizat nici în America, nici în Canada și nici în altă parte, în străinătate, în afara granițelor. Ceva care să pună în valoare românii aceștia, pe care nu-i cunoaște nimeni, dar sunt, cum spuneam mai devreme, adevărați ambasadori ai României bune.

AUDIO Românii de pretutindeni, ediția din 29 iunie 2024

“Acasă, aceste valori din afara granițelor țării nu sunt respectate, nu sunt apreciate, din păcate, se apreciază cu totul și cu totul altceva”.

Luminița Voinea: Și iată cum, acest proiect unic, Gala Excelenței, ajunge anul acesta la ediția a patra. Printre participanți, spunem puțin din culise, vor fi români unul și unul, de fapt, elitele, valorile noastre, români premiați de institute, de universități de prestigiu din afară. Descoperirea acestor valori și prezentarea lor românilor de acasă arată că România bună, România valoroasă este apreciată în lume prin oamenii ei de excepție. Cum primesc ei aceste aprecieri de la dumneavoastră, tot o româncă de excelență, care caută valoarea și o pune în lumina reflectoarelor. Ce mărturisiri aveți de la românii premiați?

Kasandra Kalman Năsăudean: În primul rând, sunt onorată să precizez faptul că toți românii care au trecut prin campania noastră de excelență și apoi cei care au ajuns pe podium, din mărturisirile lor de-a lungul timpului, rezultă faptul că premierea lor în cadrul evenimentelor noastre le-a schimbat unora viața, le-a schimbat în bine profesia. Vreau să vă spun că dintre cei care au fost premiați, mărturisirile lor se rezumă la ‘campania de excelență mi-a schimbat viața și profesia în bine’. Ceea ce contează foarte mult, pentru că într-o țară străină, care nu e a ta și în care nimeni nu te bagă în seamă, nu te valorizează și nu vrea să știe de tine, acești români ai noștri, de excelență, repet, sunt atât de bine văzuți în țările lor de adopție și asta este un lucru extraordinar pentru noi, în primul rând ca imagine, pentru țară și apoi pentru noi, ca români, peste tot pe unde trăim.

“Românii sunt foarte apreciați în străinătate pentru că sunt harnici, pentru că sunt corecți, pentru că sunt de calitate și asta contează foarte mult. Ei aduc țării nu numai partea economică, dar și imaginea, imaginea de român curat, generos, de omenie, harnic”.

Luminița Voinea: Ați menținut permanent legătura cu aceste minți strălucite, educate, români de cinci stele, cum îi numesc eu, și când trăiați în Statele Unite ale Americii și acum, în Spania. Simțiți pe undeva că aceste valori sunt pierdute pentru România?

Kasandra Kalman Năsăudean: Din păcate, da, pentru că acasă, aceste valori din afara granițelor țării nu sunt respectate, nu sunt apreciate. Din păcate, se apreciază cu totul și cu totul altceva, nu valorile adevărate care iată, nebăgate în seamă în țară, peste hotare fac cinste țării, cinste poporului, cinste nouă, tuturor românilor, care trăim în țările de adopție, indiferent unde suntem în această lume. Și asta contează foarte mult. Deci, țara nu are decât de pierdut dacă nu apreciază și nu valorează acești oameni. Și cred că ar trebui, și mă refer acum la autorități și la guvernul țării, să pună mai mult accent pe acești oameni extraordinari care, pur și simplu, fac imaginea țării în mod gratuit, nu în compromis sau cu bani sau cu orice altceva. Pur și simplu din pasiune, din drag, din dragoste pentru țară. Și hai să zicem și un picuț de patriotism, că nu e greșit.

Luminița Voinea: Mi se pare extraordinar că unii dintre acești români despre care vorbiți au luat initiative proprii și au început colaborarea cu instituții de educație din România, cum ar fi universități. Unii dintre ei au proiecte începute cu universitățile din România și dau o șansă tinerilor români să cunoască și valorile de afară. Sunt initiative private, poate că ar trebui să înceapă o legătură cu țara de la nivelul autorităților, cu sprijinul acestora….

Kasandra Kalman Năsăudean: Bine, desigur, asta ar fi trebuit să înceapă de multă vreme, nicidecum acum, după 30 de ani de zile să te trezești că poți să faci lucruri bune, asta trebuia de la începutul începutului, pe toate palierele. România putea să fie în cei 30 de ani printre primele țări ale Uniunii Europene de mare calitate și valoare, dacă se făcea ceea ce trebuia să se facă la vremea respectivă, dar iată că au trecut 30 de ani și din păcate încă mai sunt atât de multe lucruri de făcut și sper din tot sufletul de acum încolo, până nu e prea târziu, să se facă aceste schimbări, pentru că e păcat să ne pierdem valoarea și calitatea. Românii sunt foarte apreciați în străinătate pentru că sunt harnici, pentru că sunt corecți, pentru că sunt de calitate și asta contează foarte mult. Ei aduc țării nu numai partea economică, acei bani pe care îi trimit în fiecare lună, dar și imaginea, imaginea de român curat, generos, de omenie, harnic ș.a.m.d. Și lucrurile acestea ar trebui să se precizeze peste tot, atât de presa din România, care nu îi cunoaște pe acești oameni, cât și de autorități în mod special.

“Asta este misiunea mea, de a duce mai departe România bună, România curată, România frumoasă și oamenii aceștia minunați pe care nu-i știe nimeni și care afară sunt atât de bine valorizați și respectați”.

Luminița Voinea: Ne întoarcem la Gala Excelenței, spuneați mai devreme că este organizată de publicația pe care o conduceți, Occidentul Românesc. Mulți ani înainte, iată, vă apropiați de 15 ani de existență și mi se pare un lucru extraordinar că reușiți încă să păstrați formatul tipărit, nu numai pe cel online. Înțeleg că ajunge și peste ocean formatul tipărit. Cum a-ți defini rolul Occidentului Românesc în peisajul presei de limba română, care, din păcate, în zilele noastre, în societatea de astăzi, are foarte multe de suferit, de la lipsa finanțării, lupta nedreaptă cu rețelele sociale, până la pericolul fake news, care apare pe tot ecosistemul de informare?

Kasandra Kalman Năsăudean: În primul rând, noi suntem conservatori și poate că nu suntem moderni, dar rămânem la forma noastră clasică și mergem înainte cât vom putea să îl ținem în viață, noi o vom face cu mare drag și, așa cum spuneam și cu altă ocazie, pentru munca noastră pe care o depunem pentru realizarea acestui ziar lună de lună, noi nu suntem remunerați. Așadar, tot ce facem este muncă voluntară. De fapt, toată povestea și tot proiectul este misiunea mea personală, este un omagiu, este ceea ce pot eu să ofer moral țării mele. Cu atât pot să ajut, mai mult nu pot să fac, dar asta este misiunea mea, de a duce mai departe România bună, România curată, România frumoasă și oamenii aceștia minunați pe care nu-i știe nimeni și care afară sunt atât de bine valorizați și respectați.

Luminița Voinea: Mesajul dumneavoastră vine în continuarea întrebării mele: românii și România ce valoare au în sufletul și în mintea dumneavoastră, doamna Kasandra Kalman Năsăudean și cum arată România dumneavoastră?

Kasandra Kalman Năsăudean: În mintea mea, am spus și mai devreme, România arată printre primele trei țări ale Europei. Frumoasă este, bogată este, mai trebuie schimbări pe aici, pe colo, la educație, comportament, ș.a.m.d. Deci, dacă se poate, se poate.

Luminița Voinea: Și la respectarea valorilor….

Kasandra Kalman Năsăudean: Respectarea valorilor e de prim rang, sigur că da. Iar în suflet, în suflet România mea este România verde, curată. Iubesc natura enorm și chiar cu riscul de a mă repeta, așa cum am mai spus în alt interviu, la o altă instituție, bradul românesc nu l-am mai întâlnit nicăieri în lumea aceasta pe unde am călcat, pentru că am ajuns peste tot în lume, în afară de Asia. Verdele acela crud al ierbii de acasă este unic, nu l-am întâlnit nicăieri. Apoi, grânele, lanurile de grâu impresionante, culoarea aceea a pâinii nu am mai întâlnit-o. Și, la modul general, verdele de acasă nu l-am mai găsit nicăieri. Chiar dacă în România eu mai am din familie, foarte, foarte puține persoane în viață, cu foartă multe dragoste mă întorc de fiecare dată și chiar dacă stau alături de ei, îmi petrec timpul alături de ei, ajung și acolo unde cei plecați în altă lume au mai rămas, cu niște morminte și cu o mână de pământ pe care întotdeauna îl iau într-un săculeț și-l duc cu mine oriunde mă duc.

Luminița Voinea: Aveți în Radio România Actualități, în emisiunea Românii de pretutindeni, un partener în demersul dumneavoastră de a promova excelența și valoarea României în lume.

Kasandra Kalman Năsăudean: Mulțumim foarte mult. Suntem onorați și cu această ocazie aș dori să vă invit în mod public să ne fiți partener la cea de-a patra ediție din acest an a Galei Românilor de Excelență. Am fi onorați.

Luminița Voinea: Cu știri, reportaje și interviuri despre românii noștri de excepție. Vă mulțumesc.

Gala Excelenței, dedicată profesorului Alexandru Ciorănescu

Kasandra Kalman Năsăudean și Occidentul Românesc anunță cu mândrie dedicarea Galei Excelenței Românești, ediția a IV-a, profesorului Alexandru Ciorănescu, lingvist de renume, comparatist, profesor universitar și enciclopedist, cu un parcurs educațional remarcabil început la Universitatea din București și continuat la Școala Română din Franța, "La Fontaine au Rose".

Profesorul Ciorănescu este autorul singurului dicționar etimologic complet al limbii române, o lucrare monumentală care rămâne un punct de referință în lingvistica românească.

Gala Excelenței Românești (8 - 10 noiembrie, Spania) omagiază astfel o personalitate care a lăsat o amprentă profundă în istoria intelectuală a României și în inimile tuturor celor care au fost influențați de opera sa.

Spectacol autentic românesc la Sydney, de Ziua Internațională a Iei
Românii de pretutindeni 24 Iunie 2024, 18:28

Spectacol autentic românesc la Sydney, de Ziua Internațională a Iei

Programul a cuprins intonarea imnului românesc și a celui australian, prezentarea zilei de 24 iunie, Ziua Internațională a...

Spectacol autentic românesc la Sydney, de Ziua Internațională a Iei
Nicuța Enache, românca ce a adus gusturie bucătăriei italiene în România. “Fiecare zi a fost o luptă pentru mine”
Românii de pretutindeni 17 Iunie 2024, 18:55

Nicuța Enache, românca ce a adus gusturie bucătăriei italiene în România. “Fiecare zi a fost o luptă pentru mine”

După 12 de ani de muncă și experiență de business în Italia, tânăra Nicuța Enache a revenit în România și conduce acum un...

Nicuța Enache, românca ce a adus gusturie bucătăriei italiene în România. “Fiecare zi a fost o luptă pentru mine”
Georginana Huian: Teologia este pentru mine expresia unei căutări a absolutului, binelui și frumosului
Românii de pretutindeni 06 Iunie 2024, 10:18

Georginana Huian: Teologia este pentru mine expresia unei căutări a absolutului, binelui și frumosului

Cu rădăcini în România, la Ploiești, Georgiana Huian are două doctorate în folosofie și teologie, la Paris, Franța. Este...

Georginana Huian: Teologia este pentru mine expresia unei căutări a absolutului, binelui și frumosului
Volumul "Tăișul cuvintelor", de Anca Stuparu,   lansat la București
Românii de pretutindeni 04 Iunie 2024, 19:10

Volumul "Tăișul cuvintelor", de Anca Stuparu, lansat la București

Anca Stuparu, clinician specialist în medicină de urgență și sănătatea femeilor în SUA, și-a lansat la București, volumul...

Volumul "Tăișul cuvintelor", de Anca Stuparu, lansat la București
Corul Madrigal, premieră mondială:  „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”
Românii de pretutindeni 30 Aprilie 2024, 16:16

Corul Madrigal, premieră mondială: „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”

Aflat recent, într-un turneu în America de Sud, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a organizat filmarea...

Corul Madrigal, premieră mondială: „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”
Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București
Românii de pretutindeni 12 Aprilie 2024, 13:24

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București

Participanții pot afla povești despre clădirile care găzduiesc evenimente culturale, dar și despre evenimentele la zi, ce...

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București
Ramona Bodescu, avocat în Spania: Mă dedic comunității românești, de care sunt foarte mândră
Românii de pretutindeni 18 Martie 2024, 20:07

Ramona Bodescu, avocat în Spania: Mă dedic comunității românești, de care sunt foarte mândră

Aflată de 24 de ani în Spania, Ramona Maria Bodescu are o legatura puternică cu România și se implică activ în problemele...

Ramona Bodescu, avocat în Spania: Mă dedic comunității românești, de care sunt foarte mândră
EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Românii de pretutindeni 05 Martie 2024, 13:41

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale

Cercetătorul Dragoș Calma reprezintă o forță în studiul și conservarea gândirii medievale, fiind recunoscut și premiat la...

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale