Vânătoare de cai sălbatici, în Delta Dunării
Caii semisălbatici din Pădurea Letea, judeţul Tulcea, sunt în pericol de abatorizare!
Articol de Geta Negrişanu, Tulcea, 19 Mai 2011, 19:30
Potrivit autorităţilor locale, au fost capturate câteva zeci de exemplare din zonă în vederea stabilirii sănătăţii respectivelor cabaline.
Localnicii din comuna CA Roseti susţin că animalele sunt frumoase, dar le distrug pădurea şi fâneţele.
Oamenii primesc 100 de lei pe cal din partea abatoarelor. Vânătoarea de cai sălbatici în zona Grindului Letea a început în week-end, când, localnici "înarmaţi" cu lasouri şi bâte de lemn, au strâns de-a valma 94 de cai, conform declaraţiei primarului Antonel Pocora din data de 18 mai, armăsari agitaţi şi iepe gestante alături de 20 de mânji, in două ţarcuri rudimentare din zona comunelor C.A.Rosetti, Cardon si Letea.
Vorbim, de fapt, despre ultima comunitate de cai sălbatici din Europa, pentru că, deşi, în urma cu 20 de ani strămoşii lor au servit drept animale de povară, ei s-au născut liberi în sălbăticia Deltei. Pentru că stăpânii lor nu mai aveau nevoie de ei.
Caii s-au adaptat şi au dezvoltat coordonatele specifice unui mediu salbatic, conform informaţiilor oferite de dr. Ştefan Răileanu de la Institutul de Cercetare Delta Dunării.
"Sunt mai sănătoşi şi mai rezistenţi, iar omul se apropie cu dificultate de ei pentru că se comportă ca nişte sălbăticiuni veritabile", a declarat dr. Ştefan Răileanu.
"Sunt frumoşi",spun localnicii, "dar se înmultesc prea repede şi mănâncă din hrana vitelor".
Şi în felul acesta, din când în când, localnicii işi "recunosc" animalele chiar dacă nu au semne distincte şi nu au nici microcipuri, şi le vând abatoarelor specializate din ţară.
Problema cailor sălbatici a fost dezbătută în emisiunea "Obiectiv, România" de către Mirela Băzăvan împreună cu Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte la Vier Pfoten România şi Cristian Ţopescu, senator şi iubitor de cai.