Valea Jiului: 600 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate
În Petroșani, la sfârșitul anului trecut aproape 600 de copii aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate, iar în aproape 130 de cazuri ambii părinți lipsesc din țară.
Articol de Ilie Pintea, 19 Ianuarie 2017, 20:44
Să găsești un loc de muncă în Valea Jiului a devenit din ce în ce mai greu, așa că nu e de mirare că tot mai mulți dintre locuitorii acestei zone și-au căutat de lucru în străinătate, lăsând acasă copiii, care au rămas fie la bunici, fie la rude.
Potrivit datelor primăriei din Petroșani, la sfârșitul anului trecut aproape 600 de copii aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate, iar în aproape 130 de cazuri ambii părinți lipsesc din țară.
AUDIO: Reportaj.
Cei care muncesc în străinătate au obligația legală de a notifica autoritățile locale cu 42 de zile înainte de a părăsi țara, în vederea procedurii delegării temporare a autorității părintești.
Cristina Mraz, șefa serviciului de asistență socială din cadrul primăriei Petroșani, mi-a spus cu cine rămân copiii și în ce condiții.
Pentru că lipsa părinților generează o mulțime de probleme pe termen mediu și lung, influențând inclusiv dezvoltarea celor mici, mai multe organizații non-guvernamentale derulează programe speciale pentru aceștia.
La Petrila, filiala organizației Salvați Copiii are grijă de peste o sută de copii, cei mai mulți aflându-se în această situație.
Legea nu prevede sancțiuni pentru cei care nu fac această delegare a autorității părintești, însă cei care pleacă din țară pe termen lung au înțeles că e necesar să facă acest lucru.
Potrivit datelor oficiale, marea majoritate a celor care au plecat din Petroșani să muncească în altă țară au ales Anglia și Italia, însă cifrele raportate nu îi includ și pe cei care găsesc contracte pe termen scurt sau care nu notifică autoritățile locale.
Chiar dacă acest mod de viață s-a răspândit în ultimii ani pentru că e tot mai greu să găsești de lucru în Valea Jiului, efectele perioadelor îndelungate petrecute departe unii de ceilalți îi marchează și pe copii, și pe părinți deopotrivă.