Usturoiul de Râmnicelu
Celebrul usturoi de Buzău, între tradiție și furt de identitate.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 09 Iulie 2013, 17:48
Cârnați de Pleșcoi, cașcaval de Penteleu, Tămâioasă Româneasă de Pietroasele, țuică mortală de Chiojdu, plus usturoi de Râmnicelu.
Toate aparțin județului Buzău și fac cinste oriunde ar fi ele prezente.
Acum, spre mijlocul lui iulie, e vremea aromatului usturoi de Râmnicelu. Solul Bărăganului din această parte de județ are ceva al lui care face ca doar aici să rodească excelent usturoiul românesc, cel suculent, dar și iute.
Țăranii producători, ca în orice altă cultură, au pe lângă problema unei piețe de desfacere a mărfii, și pe cea a filierei România-Spania pusă la cale de comercianții de usturoi care aduc din Europa usturoi ieftin și mare. Aceștia îl scot mai apoi în piață cu eticheta usturoi de Râmnicelu.
La Râmnicelu, la capăt de tarla cu usturoi, kilogramul costă cinci, maxim șase lei. Tradiția însă este mai puternică decât neajunsurile de care ar trebui să se țină cont, mai ales că a început să i se fure identitatea.