Un rege dac la hotarul României
Reportajul ediției: în locul în care romanii au păşit în Dacia, Decebal încă priveşte spre viitor cu o mândrie pe care românii parcă nu o mai au.
Articol de Mihai Bădescu, 11 Octombrie 2012, 17:57
E statuia care la nici zece ani de când a fost sulptată în stâncă, a devenit un simbol al României. A fost ridicată cu un milion de dolari şi este încă nefinalizată. Dar chiar şi aşa bustul atrage zeci de mii de turişti la Dubova, în Mehedinţi.
În anul 1494, un vis mai vechi al unui mare istoric începea să devină realitate. Iosif Constantin Drăgan propunea unor mari sculptori această lucrare unică. 13 artişti contemporani, sub anonimatul unor numere, au intrat într-un concurs. Culmea, chipul regelui care a plăcut cel mai mult profesorului Drăgan fusese dăltuit de un tânăr român fără studii de specialitate. Aşa a fost angajat Florin Cotarcea să realizeze bustul. În prezent, lucrarea este cea mai mare din Europa, are 42 de metri cu tot cu cuşmă şi este pusă pe o stâncă de 128 de metri dela baza apei.
Lucrările la cel mai grandios monument realizat în stâncă în Europa au fost extrem de dificile. Florin Cotarcea spune că dacă ar fi primit o astfel de ofertă acum, la opt ani de la sistarea lucrărilor, i-ar fi fost foarte greu să se mai apuce de ea.
Până când au fost oprite lucrările, Iosif Constantin Drăgan supraveghea îndeaproape conturarea visului său în stâncă. Pentru finalizarea bustului ar mai fi necesari 700.000 de euro şi încă 7 ani de lucru. Dar reprezentanţii Fundaţiei Drăgan consideră lucrarea terminată. Nu au mai investit în finalizarea statuii şi nici nu au acceptat fonduri din partea altor donatori.