Ultima plută pe Bistriţa
Patru temerari au coborât cu pluta pe apele repezi ale Bistriţei, pe o distanţă de peste 40 de kilometri.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 06 Iunie 2011, 16:36
Aventura a fost iniţiată de profesorul Constantin Cojocaru, cu sprijinul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, sub denumirea “Ultima plută cu plutaşi adevăraţi pe Bistriţa”.
Plecarea a avut loc de la Gura Barnarului, din comuna Crucea, acolo unde a fost construită şi pregătită pluta de plecare. Plutaşii au peste 70 de ani, iar plutăritul pe Bistriţa este astăzi o poveste frumoasă, pe care profesorul Constantin Cojocaru, strănepot de plutaşi, născut în satul Lunca, judeţul Neamţ, a readus-o în actualitate.
Prin această acţiune, profesorul Constantin Cojocaru, autorul cărţii „Plutaşii de pe Bistriţa”, şi-a dorit să aducă un omagiu tuturor plutaşilor de pe Bistriţa, ajutat fiind în organizarea evenimentului-simbol de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin direcţiile silvice din Suceava şi Neamţ.
Constantin Cojocaru este de părere că, deşi nu se poate reveni la transportul lemnului pe apă pentru că sunt baraje pe Bistriţa, este greu să găureşti fiecare lemn la fiecare capăt, să legi pluta pentru a merge 60 de kilometri, după care ajungi la un baraj pe care nu-l poţi depăşi, plutăritul în scop turistic este o alternativă pentru turismul din zonă
Mai multe amănunte are Mihaela Buculei.