Turismul medical, o soluție
Autorităţile promit invesţii în infrastructură, agrement şi în modernizarea staţiunilor balneo-climaterice.
Articol de Alexandra Olteanu, 14 Iulie 2011, 16:23
Turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015, a declarat, azi, Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, la evenimentul de semnare a protocolului de colaborare interinstituţională pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical. Tot Elena Udrea a adăugat că prin intermediul agenţiilor de turism, în 2010 au venit în România 60.000 de turişti străini pentru turism medical, reprezentând 2 - 3% din totalul turiştilor străini care au vizitat ţara noastră, piaţa acestei zone ridicându-se 250 de milioane euro în 2010.
Cele mai căutate în România sunt serviciile stomatologice, antiaging - spre exemplu, Ana Aslan aducea zeci de mii de turişti în ţară - precum şi intervenţiile chirurgicale estetice, a precizat Ministrul Udrea. Totodată, aceasta a adăugat că a fost finalizată documentaţia pentru a putea declara 10 staţiuni turistice ca fiind balneare. Este vorba despre staţiuni precum Olăneşti, Ocna Sibiului, Govora, Herculane şi altele. La rândul său, Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că instituţia pe care o conduce iniţiază Hotărârea de Guvern prin care se acordă statutul staţiunilor balneare. ,,Unul din 10 pacienţi care vin în România este străin, iar potenţialul turismului medical românesc poate ridica numărul turiştilor străini,,.
Pornind de la declaraţiile anterioare, analizăm turismul medical din două zone importante: Băile Herculane şi Lacul Techirghiol.
Deşi se afla într-o stare avansată de degradare, Băile Herculane, cea mai veche staţiune balneo-climaterică de pe teritoriul României continuă să se afle pe lista de preferinţe ale turistilor şi a celor ce necesită tratament. În acest moment, potrivit primarului Nicuşor Vasilescu, gradul de ocupare al staţiunii depăşeşte 60% în timpul saptamînii, si 100% în week-end, cîteva mii de turisti aflîndu-se cu cortul pe întreaga Vale a Cernei, ceea ce dovedeşte necesare investiţiile în materie de agrement. Majoritatea vin pentru tratamentul afecţiunilor reumatismale, neurologice şi metabolice de nutriţie. Prin privatizările mai putin inspirate de dupa 1990, centrul istoric, de secol 18, sit de patrimoniu naţional, a rămas în paragină, iar hotelurile ce au aparţinut SC Hercules SA s-au degradat constant în ultimii 20 de ani din lipsa investitorilor. În ultimii 2 ani, staţiunea Băile Herculane a devenit prioritate a Ministerului Turismului şi a demarat reabilitarea staţiunii. Potrivit primarului , Consiliul Local Herculane, în parteneriat cu MDRT, va demara, în cel mai scurt timp, construcţia celui mai modern Aquapark din România şi singurul cu apă termală, a precizat Mario Balint.
O altă staţiune importantă şi reunumită pentru beneficiile tratamentului de aici, dar peste care s-a aşternut praful, este Techirghiolul. Gradul de ocupare în perioada estivală este tot de 100% iar factorul cheie al tratamentelor considerate miraculoase de pe litoral este nămolul Lacului Techirghiol, un rezultat al florei şi faunei lacului.
Pe lângă aceste condiţii deosebite, staţiunea Techirghiol beneficiazã de existenţa uneia dintre cele mai moderne baze de tratament fizio-terapeutic din ţara noastrã, aflatã în incinta sanatoriului, unitate ce a fost modernizată treptat pe parcursul anilor, si a cărei capacitate poate găzdui până la 800 pacienti, a completat Mona Constantinescu.