Ţuica de Bistriţa, o tradiţie cu faimă
Ţăranii de pe Valea Bârgăului susţin că ţuica lor produsă din prune, mere ori pere, curată şi distilată de două ori, are proprietăţi curative (audio).
16 Septembrie 2009, 12:20
Ţuica de prune de pe Valea Bargăului a facut ca Bistriţa-Năsăud să fie unul dintre judeţele cu tradiţie în prepararea licorilor tari.
Cazanele trebuie să fie din alamă de calitate ca ţuica să nu se afume sau să se degradeze.
Cantitatea maximă pe care ţăranii o pot produce în gospodarie şi pentru care nu sunt nevoiţi să plătească accize este în prezent de 50 de litri pe an.
Autorităţiile locale raporteaza un numar mic al deţinătorilor autorizaţi de cazane. Românii se descurcă aşa cum au făcut-o întotdeauna.
Mai cu seama că anul acesta sunt multe prune şi e păcat să ajungă la porci.
Corespondentul nostru Cristiana Sabău a aflat secretul vinarsului, cum se spune prin zonă.