Tecşeşti, satul arhaic din Apuseni
Muzeul Viu de la Tecşesti este locul în care oamenii reconsituie povestea de la origini până în prezent.
Articol de Roxana Dumitrescu, 25 Ianuarie 2016, 17:56
Muzeul Viu de la Tecşesti este locul în care oamenii reconsituie povestea de la origini până în prezent, aşa cum spune Ionuţ Onea, iniţiatorul proiectului de construcţie a satului arhaic de aici. Localitatea se află în judeţul Alba, la Poalele Pietrei Cetii. Ce se întâmplă aici? Se reînvie un intreg mod de viaţă vechi de sute, chiar mii de ani, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru: locuinţe, unelte, tradiţii.
Imaginaţi-vă un sat izolat, situat la 1000 de m altitidine, înconjurat de pajişti verzi şi poieniţe cu flori. Un sat cu drumuri de pământ, căpiţe de fân, cuptoare de lut şi căsuţe de lut răsfirate pe dealuri blânde. El se afla în Munţii Apuseni, iar acum mai este locuit doar de câţiva oameni în vârstă. Satul acesta există însă de acum cateva mii de ani, iar tradiţiile şi obiceiurile de aici sunt multe şi extreme de frumoase. Ionut Onea, initiatorul proiectului La Origini, a fost cucerit de localitatea Tecşecti, iar acum vrea să reinvie viaţa aici, aşa cum a fost ea încă de acum câteva mii de ani.
Daca doriti sa luati parte la renaşterea acestei localitătii, vă puteţi înscrie voluntar în proiectul “La origini”. În viitor, aici se vor organiza tabere şi ateliere de creaţie, vacanţe active. Până acum, există un cuptor cu lut şi căsuţa bucătarului.
Începând din 30 iunie până în 3 iulie la Tecşesti va avea loc şi o sărbătoare câmpenească, “nedeia” cum se numeşte ea. Evenimentul va fi o adaptare modernă a unui festival tradiţional, cu muzică, târguri, ateliere de meşteşugărit şi mâncare locală.