Sturionii, subiectul unei conferințe internaționale
La Galati sunt analizate rezultatele celui mai mare proiect implementat în Uniunea Europeană, care vizează evaluarea supravieţuirii şi răspândirii puilor de sturioni.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Septembrie 2015, 23:31
La Galati sunt analizate rezultatele celui mai mare proiect implementat în Uniunea Europeană, care vizează evaluarea supravieţuirii şi răspândirii puilor de sturioni din cele trei specii ameninţate critic (păstrugă, morun și nisetru).
La conferinţa internaţională participă 12 specialişti din opt ţări străine – Ucraina, Serbia, Turcia, Germania, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, precum şi specialişti din România, beneficiarul proiectului european fiind Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Proiectul intitulat „Evaluarea supraviețuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile ameninţate critic, lansați în Dunărea inferioară” este implementat din 2013. Proiectul este derulat în cadrul Programului Operaţional de Pescuit şi are o valoare de circa 2,5 milioane de euro.
În cadrul conferinţei internaţionale, participanții vor discuta despre concluziile proiectului şi posibilitatea de a elabora un Plan al UE, inclusiv prin redactarea unui Regulament al Comisiei Europeme privind conservarea sturionilor. Una din propunerile pe care cercetătorii vor să o facă este cea legată de prelungirea cu încă 10 ani a prohibiţiei la sturioni, măsură luată de Guvernul României în 2006, dar care va expira anul viitor.
Funcţie de interesele economice ale statelor riverane Mării Negre, prohibiţia ar putea fi, însă, înlocuită cu pescuitul controlat, cu respectarea anumitor cote, caz în care autorităţile ar trebui să se implice mult mai serios decât până acum în contracararea pescuitului ilegal, principalul motiv al dispariţiei sturionilor.