Sarcina: bani, bani, bani
7 din 10 românce însărcinate se limitează la analizele gratuite şi îşi asumă riscurile de rigoare.
Articol de Oana Rusu, 12 Martie 2010, 13:48
Perioada sarcinii este una deosebită pentru fiecare femeie. Pentru unele femei cele 9 luni de sarcină trec mai uşor, pentru altele mai greu şi cu mai multe probleme.
Indiferent de cât de uşoară sau dificilă este sarcina, fiecare gravidă trebuie să efectueze câteva seturi de analize, pe bază cărora medicul obstetrician poate urmări evoluţia şi starea de sănătate a mamei şi a copilului. În România, însă, ca în multe alte ţări, doar o parte, destul de mică, a analizelor medicale sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce testele de screening (care încadrează gravidă într-un anumit nivel de risc de a da naştere unui copil cu probleme) şi analizele genetice, care sunt printre cele mai scumpe, nu sunt şi nu au fost niciodată gratuite.
Din cauză că sunt atât de scumpe, un procent cuprins între 60 şi 70% dintre gravidele din România se limitează la analizele gratuite şi îşi asumă riscurile de rigoare, sunt de părere medicii. Înainte de a se interna la spital pentru a naşte, majoritatea femeilor pregătesc din timp plicuri pentru angajaţii instituţiei respective.
După ce au adus pe lume un copil, femeile pot opta pentru primirea indemnizaţiei de creştere a copilului în cuantum de 85% din media veniturilor obţinute cu un an înainte. Din cauză că legea este în vigoare de numai un an şi ceva, din cauză că sistemul informatic folosit a fost primit târziu, dar şi din cauza faptului că indemnizaţia se calculează practic pentru fiecare solicitant în parte, banii ajung la destinatari destul de târziu.
Mai multe despre acest subiect în reportajul colegei noastre, Oana Rusu.