Sărbătoare musulmană în Dobrogea
Musulmanii din România sărbătoresc, timp de patru zile, cel mai mare eveniment religios din calendarul islamic - Kurban Bayram-ul.
17 Noiembrie 2010, 17:59
Definită drept Sărbătoarea Sacrificiului, Kurban Bayram se întinde pe durata a patru zile comemorând gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim care pus să aleagă între dragostea faţă de propriul şi unicul fiu şi adoraţia Creatorului, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de Divinitate.
Sărbătoarea Kurban Bayramului are loc la sfîrşitul pelerinajului (hagialâc) în locurile sfinte ale islamului. Cei 80 de mii de credincioşii musulmani din România, dintre care peste 60 de mii locuiesc in Dobrogea, realizează sacrificiul ritual la finalul Marii Rugăciuni Comune săvârşită la moscheile comunităţilor.
Potrivit tradiţiei, în primele trei zile ale Kurban Bayram-ului în România sunt sacrificate ovine şi bovine a căror carne este oferită în dar prietenilor şi săracilor, o altă parte fiind păstrată pentru prepararea bucatelor tradiţionale, în gospodărie.
Meniul specific pentru Kurban Bayram se pregăteşte în ajun, fiind alcătuit din diverse ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, yahnie (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte (sutlac), diverse prăjituri şi nelipsitele şi tradiţionalele baclavale (în formă de triunghi, pătrate, de rulouri, numite şi saraiglii) cu sirop şi nuci.
În ajunul sărbătorii de Kurban Bayram gospodinele fac curăţenie în case, primenesc aşternuturile şi decorează podelele şi pereţii aşternând cele mai bune cuverturi, covoare şi alte ţesături decorative lucrate de mână din fire aurii şi de mătase. Familiile reunite vizitează mormintele rudelor sau ale celor dragi şi fac rugăciuni în casele celor decedaţi.
Mai multe detalii are colega noastră, Mona Constantinescu.