Ruină restaurată
Castelul renascentist Apafi din oraşul sibian Dumbrăveni a fost transformat într-un muzeu.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 19 Iulie 2010, 16:04
Devenit o ruină de-a lungul vremii, castelul renascentist Apafi din oraşul sibian Dumbrăveni a fost transformat într-un muzeu în care s-a deschis Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni.
Muzeul adăposteşte o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania, iar inaugurarea a avut loc într-o atmosferă medievală, în care poarta masivă a castelului a fost deschisă de Cavaleri ai Ordinului Lup.
Coordonatorul PR în acest proiect, Raluca Bem Neamu susţine că muzeul prezintă imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România.
Expoziţia propune un instantaneu între „a veni” şi „a pleca”, iar valizele expuse în săli simulează o etapă a despachetatului şi împachetatului, alternanţa de la starea de instalare şi de locuire, la cea de abandon şi exil.
Proiectul a fost finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, şi vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni.
Proiectul are o valoare de 82.500 de euro, din care 72.500 au fost obţinuţi prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, ne-a informat Raul Matiş.