România de la firul ierbii
Reporter Special a ajuns la Chiojdu, comuna buzoiană vegheată de oamenii de piatră.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 13 Iulie 2011, 19:30
Proiectul Reporter Special se întoarce în această vară cu o nouă incursiune în căutarea României de la firul ierbii. După un periplu prin orașele mici, dar cu probleme mari, încercăm să aflăm cum se vede România din satele uitate de lume.
Peste 4000 de locuitori răspândiți în șase sate așezate de-a lungul coamelor de munți îmbracă poate cea mai frumoasă comună de munte a județului Buzău, Chiojdu. De la legenda cu Chiojdu cel bătrân care se așează în zonă și întemeiază sate și până la legenda uriașilor din piatră care păzesc munții într-o tăcere misterioasă, viața curge molcom la Chiojdu.
Jumătate din cei 150 de km de graniță îi are Chiojdu cu Prahova, Covasna și Brașovul. Ca să poți cuprinde cu ochii tot ce are frumos zona asta trebuie să urci lângă trovanți – o familie imensă de bolovani cu înfățițări bizare. Deasupra lumii și cu mâna pe cer, Chiojdu apare cu casa multiseculară imprimată pe bancnota de 10 lei, cu casa cu blazoane cantacuzine, un lac în formă de pește pe care poți călca fără să te uzi, vârfuri curajoase de munți care se duc la 1600 de metri, hanuri vechi cu iz de serate uitate, case boierești devenite școli și foarte mulți oameni care au scris istorie națională. Din panoramă lipsește o pârtie de schi – pusă pe hârtie, făcute costurile, dar neluată în seamă de cine trebuie.
Ascultați reportajul realizat de Cristina Moise. Pentru jurnalul de reporter, fotografiiși imaginide la fața locului, accesați blogul proiectului Reporter Special.