REPORTERII RADIO ROMÂNIA
În prezent, producătorii români pot face carne de mici, însă numai pentru comercializarea în ţară.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 20 Februarie 2014, 21:23
La nivelul Comisiei Europene se discută, astăzi, despre aditivii alimentari autorizaţi la nivelul Uniunii pentru categoria produselor din carne. Se aşteaptă şi discutarea unor eventuale derogări ce pot fi acceptate pentru anumite produse.
Este şi cazul reţetei tradiţionale de preparare a micilor româneşti, care foloseşte bicarbonat de sodiu. Acesta fusese interzis, la 1 iunie anul trecut, prin noua listă de aditivi stabilită de regulamentele europene, însă Asociaţia Română a Cărnii a solicitat Comisiei Europene ca produsul "mititei" să fie inclus în categoria produselor tradiţionale acceptate cu derogări de la această directivă, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo.
În prezent, producătorii români pot face carne de mici, însă numai pentru comercializarea în ţară, exportul fiind interzis. Istoricii amintesc că reţeta micilor romaneşti este veche de peste o sută de ani, iar mititeii reprezintă un simbol românesc. Corespondentul nostru, Adrian Lungu, a stat de vorbă cu bucătarul şi promotorul bucătăriei romaneşti în întreaga lume, Mircea Groza.