REPORTAJUL VERDE
Termocentrala Halânga din Mehedinți e un adevărat focar de poluare pentru localnici.
Articol de Mihai Bădescu, 02 Iulie 2013, 16:54
Cum poţi cheltui 340 de milioane de lei pentru o investiţie în urma căreia poluarea este mai mare decât înainte de demararea lucrărilor? Reţeta a fost experimentată cu succes pe una dintre „bombele” ecologice ale economiei româneşti, Termocentrala Halânga din Mehedinţi. După ce s-au cheltuit aceşti bani pentru stoparea poluarii cu praf, Romag Termo poate aduce României procedura de infregement. Tocmai pentru că nu îndeplineşte condiţiile impuse de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte emisiile de noxe.
Oamenii care au casele în apropierea haldei de steril se gândesc să ceară despăgubiri din cauza poluării cu praf. Situaţia este aceeaşi şi în satele Răscoleşti, Halânga, Dudaşul Cerneţiului şi Piatra Albă, aflate chiar la distanţe mai mari de termocentrală. Norul de cenuşă ajunge chiar şi la Drobeta-Turnu-Severin
Pentru depăşirea de sute de ori a concentraţiei de particule de praf în atmosferă, termocentrala a fost amendată de trei ori numai în acest an. Instalaţia de stopare a polurării cu praf a fost licitată iniţial la 160 de milioane de lei. În trei ani preţul ei s-a dublat, şi mai sunt necesari circa 6 milioane de euro pentru finalizare. Termocentrala Halânga are mari probleme de mediu şi ar putea aduce României situaţia de infrigement.
Într-un comunicat de presă remis luni după-amiază de RAAN se arată că poluarea s-a produs “din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile din ultimele zile şi a vântului care s-a declanşat în a doua jumătate a zilei de 30 iunie. “Sucursala Romag Termo a întreprins toate măsurile pentru limitarea şi diminuarea efectelor acestor spulberări de cenuşă prin inundarea haldei cu apă brută începând cu data de 27 iunie 2013.”, se spune în comunicatul de presă, reprezentanţii RAAN adăugând că din punct de vedere chimic, cenuşa spulberată nu este nocivă pentru populaţie.
Numai că răspunsul diriguitorilor termocentralei cu privire la dezastrul ecologic se limitează cam de fiecare dată la un comunicat de presă. Despre zecile de milioane de euro investite fără rezultat, se fac că plouă. In timp ce oamenii aşteaptă ploaia pentru vântul să nu mai supulbere cenuşa.