Piraţii, vânaţi de autorităţi
Guvernul britanic a anunţat că va revizui programul de combatere a pirateriei online.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 02 Februarie 2011, 15:20
Măsurile, care urmau să intre în vigoare în acest an, au fost criticate de mai multe organizaţii care militează pentru dreptul la libera exprimare. Ca atare, autorităţile intenţionează să renunţe la unele prevederi din Legea pentru Industria Digitală, cum ar fi blocarea anumitor siteuri de tip file share.
Instituţia care reglementează industria telecomunicaţiilor în Marea Britanie, Ofcom, a anunţat că în următoarele luni va începe să trimită scrisori de avertisment persoanelor care sunt identificate ca descarca ilegal documente de pe internet. Măsura,este prima dintr-o serie mai amplă, care are scopul de a combate pirateria online.
Potrivit noii legi, dacă după un an rata downloadurilor ilegale nu va scădea cu cel puţin 70%, Ofcom ar urma să ia în considerare limitarea vitezei de internet şi chiar deconectarea utilizatorilor care folosesc programe de tip file share.
Acest aspect a stârnit însă numeroase controverse în Marea Britanie. Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că blocarea accesului la internet încalcă dreptul la liberă exprimare şi au ridicat problema reţelelor de tip wireless. Există îngrijorări că s-ar putea ajunge în situaţia ca proprietarii unor conexiuni la internet să fie traşi la răspundere chiar dacă nu se fac vinovaţi de descărcarea unor fişiere piratate.
E cazul proprietarilor de cafenele, spre exemplu, care pun la dispoziţia clienţilor conexiuni wireless, însă nu pot controla activitatea acestora. Reprezentanţii bibliotecilor şi cei ai universităţilor şi-au exprimat, de asemenea, rezervele faţă de noua lege.
O altă măsură care a provocat nemulţumiri este cea legată de blocarea anumitor siteuri care oferă posibilitatea descărcării de documente protejate de drepturi de autor. Companii precum Google susţin însă că o astfel de măsură nu este binevenită deoarece ar putea duce şi la blocarea componentelor legale de pe diferite siteuri. În plus, furnizorii de servicii de internet au declarat că nu vor să se transforme în poliţişti.
Guvernul britanic încearcă să ţină cont de aceste păreri şi a cerut autorităţii de reglementare, Ofcom, să stabilească dacă interzicerea accesului la anumite siteuri de tip file share încalcă vreun drept. Instituţia va prezenta o analiză pe această temă în primăvară, însă luna viitoare este aşteptat un raport al judecătorilor britanici, care vor decide dacă Legea pentru Industria Digitală este justificată şi dacă încalcă sau nu normele în vigoare.
Potrivit statisticilor, în Marea Britanie industriile vizate de pirateria online pierd anual peste un miliard de lire sterline, ne-a informat Dan Vasiliu.