Patria andivelor
Locuitorii din comuna nemţeană Gherăieşti recoltează din ,,bordeiele" special amenajate legumele atît de căutate.
Articol de Ştefan Daraban, Iaşi, 08 Februarie 2010, 15:31
Acum este sezonul andivelor.
Pregătite cu grijă, printr-o muncă asiduă, cultivate, mai întîi, în cîmp deschis şi, mai apoi, dosite în ,,bordeie" amenajate special, la adîncimi care să le protejeze de gerul iernii, plantele ajung să fie ,,stimulate" în toiul iernii, la căldura sobei, pentru a-şi începe vegetaţia.
Se obţine astfel ,,un mugure" alungit, de culoare albă, cu gust uşor amărui, care preparat după reţete de-acum ştiute, în felurite sortimente de salată, reprezintă o adevărată delicatesă.
Cultivarea andivelor cere multă muncă, iar recoltele sunt pe măsură...
Iau drumul pieţelor de desfacere, în special, din Capitală, făcînd, astfel, concurenţă produselor similare aduse din afară. Dincolo de subînţelesurile care nu se mai cer explicate, e mîndria localnicilor de a se şti locuitori în "patria andivelor" care, în Romania, este la Gherăieşti, în judeţul Neamţ.
Ascultaţi un reportaj realizat de colegul nostru, Ştefan Daraban.