Parcul Naţional Cozia
Nouă trasee turistice sunt pregătite a fi explorate de către iubitorii muntelui, dar şi ai mănăstirilor.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 22 Iulie 2011, 16:46
Cei care vor alege să viziteze Parcul Naţional Cozia, vor putea vedea, în funcţie de traseul ales, numeroase peisaje pe care nu le vor uita prea curând.
Unul dintre aceste trasee este cel care are în vedere vizitarea Castrului roman Arutela de peraza staţiunii vâlcene Călimăneşti-Căciulata, a Mănăstirii Stănişoara,urcând apoi spre Muchia Vlădesei-Durduc la o altitudine de 1568 de metri. De aici, mai urcaţi încă aproximativ 100 de metri şi veţi ajunge în Vârful Cozia, mai precis la 1668 de metri unde,cu puţin noroc, veţi avea posibilitatea să admiraţi floarea de colţ. Tot acest traseu îl veţi putea parcurge în aproximativ cinci-şase ore, în funcţie de timpul acordat fiecărui obiectiv care vă va întâmpina.
Dacă vreţi să urmaţi un traseu care să se parcurgă în maxim trei ore, atunci vă recomand pe cel care începe din oraşul Brezoi, se continuă cu Valea Dăneasa, iar de aici marcajul realizat prin puncte roşii vă va purta paşii până în Poiana Tarsa la o altitudine de 1280 de metri, o zonă nealterată din punctul de vedere al ecosistemelor.
Un ultim traseu recomandat….punct de plecare Gara Turnu, se continuă cu punctul Curmătura Troiţa, Muntele Scorţaru, Cabana Turneanu până la Cabana Cozia situată la 1573 de metri. Acest traseu poate fi parcurs în maxim cinci ore cu ajutorul marcajul realizat din bandă roşie.