Moartea căprioarelor
Autorităţile din Arad continuă să descopere cadavre de căprioare pe terenurile judeţului.
Articol de Ioan Suciu, 26 Ianuarie 2012, 18:37
În ultimele 48 de ore au fost găsite încă 20 de leşuri de căprioare otrăvite în zona Iratoş şi alte zece pe terenurile agricole între localităţile Andrei Şaguna şi Şimand.
În total, în judeţul Arad au fost descoperite până astăzi aproximativ 200 de căprioare moarte prin otrăvire, dar şi numeroase animale din alte specii, precum iepuri, coţofene, fazani sau ulii.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Camelia Tuduce a declarat că deocamdată au fost deschise patru dosare de cercetare penala pentru "vânătoare prin folosirea substanţelor toxice sau otrăvitoare care conduc la decesul faunei", afectate fiind trei fonduri de vânătoare.
Ancheta are deocamdata in vizor autori necunoscuţi. Cu toate acestea au fost identificaţi şi audiaţi toţi proprietarii de terenuri agricole pe raza cărora s-au găsit animalele moarte. Toate terenurile pe care au fost găsite cadavre de căprioare, inclusiv cele din apropiere de Nădab şi Dorobanţi, sunt gestionate de o singură societate comercială. Este vorba de Combinatul Agro-Industrial Curtici.
Preşedintele Combinatului din Curtici, inginerul Dimitrie Muscă, spune că a folosit aceeaşi otravă pentru combaterea rozatoarelor de mai bine de 9 ani de zile şi că nu au existat probleme pana în momentul de faţă. În opinia sa moartea căprioarelor poate fi pusă pe baza unei boli între animale. Totodată, acesta mai adaugă că societatea gestionează patru mii de hectare de terenuri agricole şi că din cauza căprioarelor societatea pe care o administrează are pierderi de peste opt sute de tone de grâu anual. Prin urmare vina, în aprecierea lui Dimitrie Muscă, aparţine gestionarilor fondurilor de vânătoare care nu hrănesc îndeajuns căprioarele care astfel vin în culturi şi mănâncă sămânţa si vegetaţia.
Prefectul Aradului Calin Bibart este de acord că ceea ce s-a întamplat la Arad se apropie de o catastrofă ecologică şi confirmă faptul că problemele au fost identificate în mod repetat pe terenurile gestionate de aceeaşi firmă în speţa Combinatul Agroindustrial Curtici.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Gheorghe Ban, apreciază că rezultatele analizelor de laborator au indicat că animalele au ingerat o substanţă folosită la combaterea dăunătorilor, în special a rozătoarelor.
În momentul de faţă substanţa respectivă se găseşte în cel puţin 30 de produse comercializate în unităţile de profil din România şi care sunt folosite în agricultură împotriva dăunătorilor. Din produsele existente la ora actuală pe piaţă doar trei sunt autorizate să fie folosite în mod liber la combaterea rozătoarelor de pe terenurile agricole.