Mineritul, în derivă
Noul contract colectiv de muncă se negociază de doi ani, iar minerii se tem să nu rămână fără loc de muncă.
Articol de Ilie Pintea, 16 August 2010, 15:07
Angajaţii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani îşi primesc drepturile după contractul colectiv de muncă din 2008, care a fost prelungit succesiv, pentru că administraţia nu ştie pe ce buget se poate baza.
Situaţia, fără precedent, arată deriva în care se află mineritul din Valea Jiului, condamnat la dispariţie dacă nu se găsesc soluţii începând cu anul viitor, când subvenţia de stat încetează.
Complexul energetic ce ar fi trebuit să salveze economia Văii Jiului se va constitui, cel mai devreme, la primăvară, iar în aceste condiţii minerii se pregătesc de proteste, aşa cu i-a declarat liderul acestora, Zoltan Lacatoş, lui Ilie Pintea.
===================================================================
La Bârlad, disponibilizarea pare mai avantajoasă decât locul de muncă.
După diminuarea lefurilor cu 25%, salariaţii Poliţiei Comunitare din Bârlad au ajuns să aibă venituri mai mici decât ale şomerilor. Pierderea locului de muncă în favoarea statutului de şomer însă este privită de mulţi dintre ei ca o binefacere.
Situaţia poliţiştilor comunitari din municipiul Bârlad ilustrează contextul dificil în care au ajuns bugetarii, după recentele tăieri de salarii. După ce s-a socotit cu atenţie ce venit vor încasa efectiv la finele unei luni, poliţiştii au văzut că ajutorul de şomaj este, practic, mai mare decât leafa de bugetar. Vasile Rădoi, directorul Poliţiei Comunitare Bârlad, precizează: "Unii poliţişti comunitari, care aveau doar minimul pe economie, au văzut că iau în mână doar 350, până în 400 de lei, în timp ce şomajul este de 500 de lei. Firesc, unii preferă şomajul, dar e foarte greu să renunţi la un loc de muncă în actuala stiuatie economica".
Ratele la bănci îi fac pe unii dntre poliţiştii să nu renunţe totuşi la locul de muncă în favoarea somajului. Mai bine plătiţi, deoarece, atunci când ai datorii la bancă, se pare că este mai bine să ai un loc de muncă sigur, fie el şi prost plătit, ne-a informat colega noastră, Alina Darie.