Meşteri liberi în Ţara lui Vlad Dracul
Toboşarul cetăţii a anunţat, astăzi, începerea celei de-a XIX-a ediţie a Festivalului Medieval de la Sighişoara.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 27 Iulie 2011, 17:04
În deschiderea evenimentului au fost înmânate meşteşugarilor prezenţi titlurile de „Meşteri liberi în Ţara lui Vlad Dracul”. În cuvântul său, Liviu Pancu, şeful Ordinului Cavalerilor Lup le-a spus meşterilor:
„Dragi oaspeţi,
Lucrul pe care noi îl dorim cu această ediţie 2011 este ca toţi meşteşugarii, toţi cei prezenţi aici, de faţă, la Sighişoara Medievală, fie ca prin acest titlu care vi se va acorda, de meşteşugari sau cetăţean liber în Ţara lui Dracula, este ca de anul viitor acest festival să vă găsească cu un costum al breslei dumneavoastră, cu lucruri de calitate care ţin de meşteşugul dumneavoastră. Şi fie ca de astăzi înainte, să umblaţi liberi, demni de numele pe care-l purtaţi, şi să încercaţi să promovaţi cu adevărat calitatea. Eu Mare Lup, al Ordinului Cavalerilor Lup, vă spun doar atât: dacă de azi înainte veţi lua aminte de doleanţele noastre, lucrurile vor fi aşa cum trebuie să fie. Am zis!”
Sculptori în lemn şi sticlari, prezenţi la Târgul Meşteşugarilor
Emil Mălăşan, din Târgu Mureş, a venit cu sculptură manuală în lemn de tei, în general. El practică această meserie din 1986 şi lucrează în orice lemn, dar de obicei utilizează teiul, care se pretează cel mai bine la statuete.
La standul său sunt expuse basoreliefuri, scene de vânătoare religioase, animale, panoplii pentru coţi de mistreţ, pentru trofeu de cerb sau căprior.
Este pentru prima dată la festival şi speră să aibă succes, pentru că lucrurile sale sunt deosebite, nu sunt kitch-uri.
Alexandru Rotar este sticlar al Ordinului Cavaler Lup, care încearcă să ducă mai departe tradiţia meşterilor sticlari din Ardeal, să revigoreze practic breasla sticlarilor. „Sunt în branşă din 1976 şi mă consideră un sticlar care a trecut prin toate fazele de înnobilare, de prelucrare a sticlei. Pot să fac orice piesă sau figurină la flacără şi, la faţa locului, creez un spectacol de artă. Lumea este fascinată pentru că pot să spun că în România sunt singurul care a abordat această chestie”, a spus meşterul nostru.
Raul Matiş a luat pulsul festivalului.