La pas prin podgorii
Mărturii arheologice atestă faptul că viţa de vie este mai veche decât plugăria în Dobrogea de Nord.
Articol de Geta Negrişanu, Tulcea, 19 Octombrie 2010, 13:54
În Basilica Martirică de la Niculiţel, în cripta cu hipogeu care adăpostea rămăşiţele celor patru martiri, Zotikos, Attalos, Kamasie şi Philipos (320 d.Hr.), s-au găsit ciorchini de struguri. De asemenea, într-un mormânt tumular din zona oraşului Isaccea s-a descoperit un car cu vase pline cu ciorchini de strugure, coardă de vie şi seminţe de strugure.
De peste şapte mii de ani oamenii cultivă aici viţă de vie şi pregătesc licoarea binefăcătoare şi aducătoare de putere şi veselie, cum se pricep mai bine. De la Babadag la Tulcea, de la Isaccea, Sarica-Niculiţel, Cerna şi până la Măcin , viile galben-roşiatice împodobesc dealurile şi poalele Hercinicilor în tonuri pastelate de unde se mai aud şi acum şoaptele lui Dionyssos, cel care l-a lăsat pe Priapus să aibă grijă de Darul Divin.
Sunt multe poveşti în zonă, bătrânii cred şi astăzi că Tata-Noe şi-a ancorat corabia de munţii străvechi şi-a plantat primul butaş de vie. Mai târziu, călugării misionari au ridicat o mânăstire şi şi-au mărit via. Şi mănăstirea şi viile pot fi văzute şi astăzi. Şi chiar drumul vinului prin Nordul Dobrogei.
Ascultaţi un reportaj realizat de Geta Negrişanu.