IL GIROTONDO: Lecţia pentru oameni mari, predată la grădiniţă
IL GIROTONDO - o șansă la un viitor mai bun. Lecţia pentru oameni mari, predată la grădiniţă.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 23 Noiembrie 2016, 11:03
Trăiesc la limita subzistenţei, în familii care nu le pot oferi o copilărie fericită.
Ceea ce părinţii nu au cum să le asigre, primesc de la grădiniţă: educaţie, îngrijire, transport, îmbrăcăminte, hrană şi chiar tratament, dacă e cazul. Sunt copiii care frecventează singura grădiniţă socială din Botoşani.
De 14 ani, IL Girotondo are grijă de copiii sărmani. Trei măicuţe misionare din Italia, o mână de educatori şi psihologi calificaţi, un asistent social şi câţiva voluntari oferă zilnic o lecţie de umanitate.
AUDIO: Reportaj.
Prin intermediul Asociatiei umanitare din Bolzano, fiecare copil este sponsorizat de o familie de italieni.
E un fel de adopţie la distanţă, dar şi un exemplu de toleranţă, iubire, dăruire şi mai ales umanitate.
Sora Lucia, catolică, este reprezentantul asociaţiei Girotondo în Botoşani. Alături de ea au venit în România şi alte două maici din ordinul Santa Maria Giuseppa de Rosselo.
Au pornit de la un aşezământ umanitar şi au înfiinţat un complex educaţional unic, modern, cu toate condiţiile posibile, pe care niciun copil nu le poate avea acasă şi mult peste standardele unor grădiniţe de stat. Aici au săli de clasă, spaţii de joacă, sală de mese, sală de sport, dormitoare, băi moderne în care fiecare copil are propria chiuvetă, teren de joacă în aer liber şi chiar o grădină cu legume.
Au pornit cu o grupă de 25 de copii. Acum au două grupe şi în fiecare an listele de aşteptare sunt tot mai lungi.
În fosta moară din Botoşani în fiecare an sunt salvaţi de la analfabetism şi abandon şcolar cel puţin 70 de copii. Pentru că nu numai preşcolarii vin aici, ci şi foştii elevi care merg la şcoală dar sunt cazuri disperate. Pentru ei, italienii au demarat un program de tip after school.
Aici, copiii care sunt nevoiți să lupte în continuare cu sărăcia, sunt ajutați şi după ce pleacă la şcoală. Primesc o masă caldă și sunt ajutați să-și facă temele, cu aceeași dăruire și dragoste, de voluntari, dar şi de italienii care donează pentru aceşti copii, fără să îi cunoască personal.
Până şi părinţii au parte de lecţii în această instituţie, pentru că cei mai mulţi au nevoie. Sunt învăţaţi cum să se îngrijească şi cum să aibă grijă de copii lor.
Aici a fost deschis, recent, şi un centru de terapie dedicată în special copiilor cu autism, iar medicilor din Botoşani li se alătură, de două ori pe an, un specialişt din Târgu Mureş.
Mai mult, Asociaţia continuă să ajute familiile copiilor aflaţi în dificultate şi material. Iar unii dintre părinţi întorc acest serviciu cum pot, unii ajutând prin curte sau la grădinărit, îngrijind legumele care ajung în farfuriile copiilor lor.
Misiunea maicilor catolice este, de fapt, o lecţie pentru oamenii mari: aceea de a schimba oamenii, ajutându-i. Oferindu-le ceea ce singuri nu își pot clădi: o șansă la un viitor mai bun.