Guba maramureșeană
Este cea mai veche piesă vestimentară, pe care și azi maramureșenii o poartă cu mandrie și noblețe.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 16 Octombrie 2012, 16:15
Dacă străbați satele de pe Mara, Iza sau Cosău , mai ales într-o zi de duminică friguroasă, ai prilejul să participi la o sărbătoare a portului tradițional.
Guba a suferit cele mai mici modificări în timp si este folosita în sezonul rece de la cei mai mici, de la coconi pănă la varstnici, deopotriva de barbati si femei.
Este confecționată din lână naturală toarsă, albă, gri sau neagră, iar pănura este țesută manual în razboi, spălată în vâltori și apoi croită.
În satul Chiuzbaia, aproape de Baia Mare, oamenii satului, de cum se așează frigul îmbracă guba care le ține de cald. Este chiar o tradiție a purtării acestei piese de îmbrăcăminte în sezonul rece și chiar a confecționării ei.
Pe matuța Veturia Breban, apreciată continuatoare a artei tradiționale am întâlnit-o la războiul de țesut în pregatirea altor gube. Asemenea piese de îmbracaminte cu lână lungă sunt îmbrăcate sau se află în muzee din multe țări ale Europei, din Statele Unite, sau Japonia.
O viață întreagă a lucrat în arta țesutului și confecționării obiectelor din lână. La aproape 80 de ani dorința Veturiei Breban este să bucure cu gube pe copiii nevoiași.