Ascultă Radio România Actualitaţi Live

FOTO: Ne putem vindeca pe noi și societatea!

Până acum se știau destul de puține lucruri despre cel mai mare laser care va fi instalat până la sfârșitul anului 2018 la Măgurele!

FOTO: Ne putem vindeca pe noi și societatea!
Foto: Arhiva.

10 Noiembrie 2016, 10:52

Până acum se știau destul de puține lucruri despre cel mai mare laser care va fi instalat până la sfârșitul anului 2018 la Măgurele!... Ne gândeam însă toți și apoi ni s-a confirmat că un astfel de proiect de cercetare va schimba fața României, în timp! Mințile ei luminate care tradițional pleacă peste graniță pentru o viață mai bună îi sunt într-adevăr o carte de vizită, însă o dată cu montarea la câțiva kilometri de Capitală, a unei mari infrastructuri a viitorului, cresc simțitor șansele de a ne pune țara într-un loc meritoriu pe o hartă a lumii în domeniul cercetării. Apare, desigur și speranța că românii risipiți prin toate colțurile globului s-ar putea întoarce acasă, motivați de certitudinea că vor avea unde munci și unde să dea ce-i mai bun din ei! ... Și în acest caz nu este doar un vis! Unii dintre cei stabiliți în Străinătate chiar s-au întors și lucrează de ceva timp la proiectul Marelui Laser de la Măgurele... E adevărat: vin și străini interesați de ce ar urma să facă pentru oameni și pentru știință!

AUDIO: Reportaj la Magurele.

Dar, pe mulți dintre noi, neinițiați și nefamiliarizați cu tehnologia, în general și cu tehnologia avansată, în particular, ne-a cam speriat gândul! Neștiința și necunoașterea pot genera indiferență sau teamă și este, până la urmă, fiească reacția! ... Cu atât mai mult cu cât peste tot se vorbea despre una dintre cele mai mari construcții din lume! Să adăugăm și că recent am aflat că părți ale echipamentului au fost deja testate la Paris, dar nu tot sistemul, pentru că abia acum se montează dar și pentru că nu există niciun alt laborator atât de mare unde să se poată face acest lucru... Așadar, o structură uriașă, dar ce se va face cu ea?... Rămânea întrebarea, dincolo de orice entuziasm!

Ce se va putea face cu noua tehnologie?

Zilele acestea, oamenii de știință de la Institutul de Fizică și Infinerie Nucleară de la Măgurele au lansat pentru prima dată o invitație într-un cadru oficial oamenilor de afacere de a-i cunoaște... pe ei și pe munca lor, mai ales că nu se cunoșteau aproape deloc aplicațiile concrete ale marelui laser de la Măgurele, sau mai exact cum va influența el viața oamenilor. Cercetătorii le-au explicat și au apelat pentru acest lucrur la grafice, fotografii cum noua tehnologie va putea fi folosită pentru obținerea compoziției unui lucru, fără să fie atins, în astrofizică, pentru a afla – spre exemplu – de ce Universul are această compoziție, în reconstituirea 3 D a pieselor de patrimoniu, în criminalistica nucleară - adică în lupta împotriva terorismului nuclear – sau în medicină.

Li s-a lansat totodată o invitație la colaborare! Este nevoie de ei la construcția părților de echipament, pentru mentenanță sau folosirea rezultatelor cercetării în interesul oamenilor.

Dincolo de uși este o altă lume!

Dincolo de porțile de acces către clădirea unde se va instala sistemul este o altă lume, la care mulți dintre noi nu am avut nici măcar îndrăzneala să visăm, în timp ce alții și-au făcut o posibilă reprezentare în minte, pe care însă foarte repede au aruncat-o de-o parte pe tărâmul plasmuirilor. Am fost printre puținii care au vizitat-o ... și chiar de două ori până acum. Ea este funcțională, se întinde pe câteva hectare și are camere separate destinate sistemelor laser, gama și laboratoarelor pentru cercetare. Multe încăperi vor deveni așa-numite ”camere curate”, cât mai aproape de vid, pentru a nu afecta pe cât posibil rezultatele cercetărilor care se vor face acolo.

Grosimea pereților depășește un metru și jumătate. La subsol, întrucât experimentele vor presupune foarte multă precizie, s-au instalat la o adâncime de 20 – 30 de metri, arcuri, pentru amortizarea eventualelor micro-vibrații care le-ar putea dăuna.

Acum, acolo, urmează să înceapă montajul echipamentelor. De altfel, 3 acceleratoare de particule sunt deja în funcțiune, pentru a se putea exersa pe ele – după cum mi s-a spus. Am aflat și că mai târziu, când vor începe propriu-zis experimentele, multe dintre ele vor fi coordonate cu ajutorul telecomenzilor pentru a nu-i expune pe oameni unor eventuale riscuri.

Marele Laser va avea un dublu impact major – spun cercetătorii!


”Marele Laser va avea un dublu imact major. Ar putea să schimbe în mod fundamental fizica și o dată cu ea toate științele, să descoperim în timp lucruri complet noi” – mi-a explicat Dan Stutman, unul dintre românii întorși din Statele Unite ale Americii pentru a lucra la acest proiect. Intercația dintre lumină și materie – de exemplu – poate să afecteze omenirea pe planuri foarte profunde și pe termen foarte, foarte lung. Și pot să fie aplicații mai mici, imediate, care de pildă să aducă tratamente noi pentru cancer, metode noi de producere a izotopilor medicale pentru tratamente medicale! Cred că putem privi cu un optimism moderat sau prident către rezultatele care se vor obține aici!”, mi-a mai spus Dan Stutman.

”Proiectul este foarte bine realizat” - mi-a completat Victor Rareș Medianu, fost cercetător principal la Institutul Național de Fizică a Laserilor și Radiație, acum pensionar cu un mic proiect după cum a dorit dumnealui să fie prezentat. Nu este complet finisat, dar toată structura arată de încredere – și-a continuat observațiile în timp ce vizitam clădirea unde va fi instalat cel mai mare laser din lume. Urmează să vedem cum vor fi asamblate toate componentele!.. Și vă spun foarte clar: la modul în care a fost construită clădirea, pentru omul din zona aceasta nu este niciun pericol! Există, însă, posibilitatea – Doamne Ferește! – ca operatorii care lucrează aici să sufere, dacă nu își iau toate precauțiile de protecție a muncii sau sunt neatenți, dar nu va fi cazul! Dincolo de aceste aspecte, mie mi se pare absolut tentant tot ce se va face aici! Totul este să avem răbdare – hai să zicem, zece sau cincisprezece ani - ca tot sistemul să lucreze din plin! a conchis Victor Rareș Medianu.

Bolnavii ar putea cunoaște speranța!

În ultimul timp în lume sunt din ce în ce mai mulți oameni bolnavi! Mulți dintre ei au afecțiuni care le șterg total zâmbetul de pe față la gândul a ce ar putea să vină! Toți se agață și de un fir de ață pentru a-și prelungi viața măcar cu un an, o lună, o zi sau ... o secundă! ... Din păcate, tot mai mulți ajung fără speranță!...

Știința însă le poate da o speranță... și doar atât, deocamdată.

”Ceea ce ne interesează pe noi este cum putem contribui cu ajutorul tehnologiei laser pentru a îmbunătăți producția acestor izotopi care sunt cruciali în medicina nucleară pentru diagnosticarea și tratamentul celor mai importante și din păcate, răspândită afecțiune din ziua de astăzi – cancerul!” El este Andi Cucoaneș - fizician la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară!... Mi-a spus că procedura de fapt se folosește deja în tratarea afecțiunilor oncologice, dar are costuri foarte ridicate, pe care nu și le pot permite cei mai mulți dintre pacienți.... ” Chestiunea, în prezent, este cum putem, practic, diminua constul producerii acestor radio-izotopi, astfel încât mult mai multă lume să beneficiaze de ei. Momentan, ceea ce se întâmplă este că tehnologia se dovedește destul de scumpă și de limitată la spitalele mari, din marile centre!”

Și ar mai fi de spus că noua tehnologie ar putea ajunge la oamenii de rând, în măsura în care investitorii se vor arăta interesați și o vor adapta așteptărilor și necesităților societății, folosind-o concret la ceva!...Pentru o mai bună înțelegere, ar mai trebui adăugat că oamenii de știință nu vor prescrie ei țintit tratamente, sau nu vor face aparatura necesară diagnosticării și tratării diferitelor afecțiuni, ci vor defini procesele prin care se pot face aceste lucruri, sau în cel mai fericit caz vor face descoperiri, care să-i ajute pe medici și implicit pe pacienți, revoluționând, poate, știința medicinei! Punerea lor în practică va reveni ... antreprenorilor.

”Nu avem o soluție în prezent și directă, de aplicație; noi nu vom produce în următoarele câteva luni izotopi radio-activi, pentru cei care au realmente nevoie de ei! Ceea ce putem noi face este să contribuim la dezvoltarea acestei tehnologii de producere a izotopilor, astfel încât în curând să se poată ajunge și ca spitalele mai mici nu doar cele din marile centre să beneficieze de ea! Nu se poate face o prognoză directă cu privire la primele rezultate care vor apărea! Depinde foarte mult de câte eforturi se vor depune în această direcție, dar noi sperăm ca în câțiva ani să reușim acest lucru!” a mai estimat Andi Cucoaneș.

Grație tehnologiei laser-ului, zona afectată va putea fi identificată mai ușor, dar și tratată. Să adăugăm și că tratamentul s-ar aplica exact pe segmentul bolnav și doar acolo! mi-a explicat directorul de securitate nucleară al Institutului, Mitică Drăgușin. ”Este vorba de partea de cercetări pe radio-farmaceutice. Noi farmaceutice, adică, pentru detectarea cancerului, de exemplu! Lucrăm, deci, la izotopi cu timp de viață mic să nu afecteze organismul uman; partea de tratamente pentru cancer, de exemplu, partea de hadronoterapie, cu bombardare de particule, dar foarte țintit și la o anumită energie pentru acum când se folosesc fascicule gama și așa-zisa cobalto-terapie se afectează o zonă mai mare decât zona afectată propriu-zis de boală”

Cu alte cuvinte se poate spune că tehnologia laser-ului tocmai în acest lucru va consta... va ajuta la un control mai bun și o direcționare clară a fascicului folosit la tratament... Căci, nu-i așa? ... viața primează iar cercetarea își spune cel mai bine cuvântul salvand-o – a observat directorul institutului Nicolae Zamfir. ” Văd biologia și științele vieții ca fiind viitoarele regine ale științei în următoarea etapă de dezvoltare a societății și cred că aici va fi cel mai mare interes manifestat deopotrivă de societate și oamenii de afaceri. Mi se pare că în acest domeniu ar fi o contribuție importantă a laser-ului de mare putere. Important este să ne spunem cuvântul în așa-numitele hadrono-terapie sau protono-terapie, dar nu ne așteptăm să se și întâmple în primul an de operare! Sigur, urmează cercetări care vor avea un rezultat în doi – trei – cinci – poate, zece ani! Nu se știe de unde sare iepurele!”

În cât timp să așteptăm și deci primele rezultate?... Înaltul reprezentant al Guvernului, Adrian Curaj, la rândul său, cercetător, a încercat și el un răspuns. ”Dacă suntem insirați și suntem hotărâți, probabil că în 5 ani vom putea să obținem ceva. Întotdeauna este bine să fii visător și realist! Dacă se va întâmpla să avem rezultate în 5 ani, va fi spectaculos!”

Tehnologia marelui laser ar putea pune România pe harta țărilor cu rezultate în lupta împotriva terorismului nuclear!

Și medicina nu este – așa cum am mai spus - singura aplicație a marelui laser de la Măgurele...

Procedurile standard de investigație par să-și găsească deja un mare sprijin în tehnologia viitorului... Cercetătorii de la Măgurele sunt implicați – de exemplu - de două zile într-un exercițiu internațional de criminalistică nucleară, după cum mi-a spus fizicianul Dan Ghiță. ” România poate deveni un pilon foarte important în criminalistica nucleară! Chiar în acest moment, în Institut se desfășoară un exercițiu organizat la nivel internațional. În ce constă acest exercițiu?... Noi preluăm o probă, despre care nu știm absolut nimic, ca și cum ne-ar fi trimis-o poliția de frontieră și-o analizăm din toate punctele de vedere. Undeva, în aprilie anul viitor, toate țările participante se vor întâlni chiar la București pentru a analiza rezultatele!”

”Este obligatoriu să participăm la un astfel de exercițiu, dacă vrem să fim recunoscuți ca parteneri în criminalistică nucleară! E util pentru toată lumea! Dacă se descoperă o pastilă de uraniu, prin compoziție se poate determina cine a fabricat-o, cu ce materii prime s-a fabricat – deci, până acolo merge! - și unde a fost livrată, de cine și din ce depozit s-a furat și atunci se poate merge direct la locul de unde a dispărut, astfel încât să se blocheze această circulație necontrolată de materiale nucleare care o primă formă de luptă împotriva terorismului nuclear.” mi-a detaliat directorul de securitate nucleară al Institutului, Mitică Drăgușin.

Cum și ce se face mai exact?... O întrebare la care Dan Ghiță mi-a făcut următoarea schiță: ” poliția de frontieră printre pe cineva la graniță cu un material nuclear – să zicem, uraniu! - și atunci acel material trebuie analizat din toate punctele de vedere prin metodele specifice pe care le avem la dispoziție aici, în Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară! Ne interesează și putem afla compoziția lui, de unde provine el, când a fost fabricat, când a fost pierdut de sub controlul autorităților... Putem da poliției și organelor abilitate toate detaliile necesare pentru a condamna vinovatul.”

In felul acesta, oamenii vor putea fi cât mai feriți de eventualele pachete periculoase, iar animalele cât mai puțin expuse! Folosirea acestei tehnologii nu le va exclude totuși ... doar le va proteja mai mult... ca și... pe noi !

Săptămâna Radio România Actualități la Timișoara, Capitală Culturală Europeană. "Obiectiv, România", în direct din Piața Unirii
Obiectiv, România 25 Mai 2023, 15:29

Săptămâna Radio România Actualități la Timișoara, Capitală Culturală Europeană. "Obiectiv, România", în direct din Piața Unirii

Timişoara este Capitală Culturală Europeană anul acesta, iar în această săptămână Radio România Actualităţi este în Piaţa...

Săptămâna Radio România Actualități la Timișoara, Capitală Culturală Europeană. "Obiectiv, România", în direct din Piața Unirii
Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Obiectiv, România 12 Ianuarie 2022, 13:29

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară

Cele 23-25 de grade C din apartamente nu se simt deloc la factura, pentru ca sursa caldurii este una naturala.In anul 2001...

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Obiectiv, România 20 Octombrie 2021, 16:44

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor

Peste 2500 de oameni, nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau...

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Obiectiv, România 27 Septembrie 2021, 18:26

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității

Familiile de la Ocnele Mari, județul Vâlcea, trăiesc în incertitudine, de mai bine de 10 ani de la alunecările de teren care...

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Epopeea Porții turcești din Galați
Obiectiv, România 17 Septembrie 2021, 14:50

Epopeea Porții turcești din Galați

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un...

Epopeea Porții turcești din Galați
 De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 13:54

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 11:20

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 02 Decembrie 2019, 10:14

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie

În Londra aproape că nu există șantier pe care să nu întâlnești muncitori români. Nu există o statistică oficială, dar se...

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie