Fără carte nu ai parte
Educaţia precară a femeilor lasă amprente asupra copiilor - multe mame îşi lasă copiii în grija rudelor pentru munca în străinătate.
Articol de Florentina Varga, 16 Iunie 2011, 11:36
Dacă în ceea ce priveşte formele preuniversitare de învatamânt, rata participării la educaţie a fetelor este aproape egală cu cea a participării baieţilor, mult mai puţine fete decât baieţi urmează studii superioare. Astfel, potrivit ultimelor date sintetizate de UNESCO, 57 % dintre fetele din România işi continuă educaţia după terminarea liceului, în vreme ce 72 % dintre baieţi sunt inscrişi la o facultate.
Nivelul de educaţie influenţează direct egalitatea de şanse a femeilor în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii. Astfel, în condiţiile în care, în România, rata de ocupare a femeilor este mult mai mică decât a bărbaţilor, şi mult mai scăzută decât în celelalte ţări europene, se constată că doar femeile care au studii superioare au şanse egale cu barbaţii de a intra pe piaţa muncii.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a derulat, în perioada 2 mai-15 iunie, campania "Este un drept. Fă-l sa fie drept! Educaţie pentru fete şi femei, acum!", în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie.
Activităţile de conştientizare şi informare au avut loc în aproape 1.000 de unităţi de învăţământ din intreaga ţară. Printre problemele semnalate de şcoli în urma activităţilor din campanie, se numără: neînscrierea la şcoală şi abandonul scolar timpuriu, dar şi un impact asupra educaţiei mamei asupra calităţii vieţii copilului - mame cu un nivel redus de educaţie care neglijează educaţia copiilor lor, dar şi mame care nu au putut beneficia de educaţie şi care depun eforturi astfel încât copiii lor să meargă la şcoală.
Florentina Varga are detalii.