Familia Jura din Jieț
Un preot din ținutul momârlanilor trăiește după vechile tradiții ale acestei comunități.
Articol de Ilie Pintea, 21 August 2012, 16:44
Jiețul e un sat de munte așezat în umbra Parângului, în care momârlanii încă țin vii tradițiile pe care strămoșii acestei comunități, ce se trage din vechii daci, le-au rânduit în vremurile trecute.
În satul acesta, care își trage numele de la pârâul ce se varsă în Jiu, nu e om să nu-l cunoască pe Dimitrie Jura, un momârlan ce se trage dintr-o familie ce și-a pus amprenta asupra satului. E preot, asemenea tatălui său, care a studiat cu Nicolae Iorga și a făcut un doctorat în Franța, dar mai înainte de asta e momârlan, și se încăpățânează să trăiască după regulile simple ale acestora.
Muncește de dimineața până seara în gospodăria lui, înconjurat de animale, are o turmă de capre și se luptă cu morile de vânt ale birocrației pentru fosta păstrăvărie a tatălui său, și cu toate acestea recunoaște, nu fără tristețe, că lucrurile se schimbă cu repeziciune în sat.
Peste apa Jiețului își are gospodăria Marcu Jura, fiul preotului, care se recomandă cu mândrie cioban, chiar dacă are o licență în sociologie. Turma lui numără peste 200 de mioare și mi-a spus că a fi cioban înseamnă să faci cât un guvern întreg, pentru că te ocupi de absolut totul, de la finanțe și sănătate până la transport și apărare.