„Drumul apelor minerale”
Despre Covasna se spune că este un judeţ sărac, dar aici există una dintre cele mai mari rezerve de apă minerală din Europa.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 20 Martie 2013, 19:02
Sunt sute de izvoare de apă minerală - unele devenite branduri, altele cunoscute doar de localnici ca leacuri pentru diverse boli. Unele localităţi nici nu au fântâni cu apă dulce, doar apă minerală.
Conştiente de comoara din adâncuri, autorităţile locale au demarat în urmă cu aproape trei ani proiectul „Drumul apelor minerale”. Scopul a fost de a revigora câteva staţiuni lăsate în paragină, cum ar fi Malnaş, Vâlcele sau Şugaş Băi, dar şi de a dezvolta alte câteva localităţi cu potenţial balnear.
S-au investit peste 5 milioane de euro cu sprijinul Uniunii Europene. Era nevoie, pentru că degeaba ai atâta bogăţie, dacă turistului nu-i poţi oferi şi altceva, spune primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
Am refăcut drumul apelor minerale, care trece prin 8 localităţi din judeţul Covasna, pentru a vedea ce s-a făcut cu aceşti bani. La Şugaş Băi s-a construit un centru SPA, cu două bazine, băi turceşti, saune finladeze, o sală de fitness şi o cafenea. Tot aici a fost amenajat un bazin in aer liber, o mofetă şi au fost reabilitate mai multe izvoare cu apă minerală. La Baraolt a fost făcut un bazin de înot, iar la Belin şi Vâlcele câte o bazã de tratament.
Am oprit si la Vâlcele, la baia cu apă minerală. O clădire modernă, cu piscină, cu saună, cabine cu căzi pentru tratament. Pe toate le-am văzut pe fereastră, pentru că uşile sunt încuiate.
Deocamdată numai Şugaş Băi funcţionează. Pentru celelalte, mai trebuie avize, dotare cu mobilier şi personal. În aproximativ o lună e posibil să se rezolve şi aceste probleme, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Henning Laszlo. Tocmai din acest motiv, autorităţile nici nu au făcut deocamdată prea multă publicitate Drumului apelor minerale. Dar cei care au fost implicaţi în acest proiect sunt optimişti
E un inceput, care ar putea aduce şi alţi investitori, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor. Deocamdată, cei 5 milioane de euro investiţi nu aduc mari beneficii comunităţii locale. Dar, e un început.