Două mări cu probleme
Marea Neagră şi Marea Baltică au nivelul oxigenului scăzut, iar acest lucru afectează fauna acvatică.
30 Iulie 2010, 16:19
Litoralul românesc se confruntă zilele acestea cu un fenomen mai puţin obişnuit, dar care a generat nenumărate neplăceri.
Peşti morţi sau în agonie au fost observaţi la malul mării pe tot litoralul însă printre aceştia au ajuns la mal şi exemplare din specia Trachinus Draco Linnaeus, numit popular dragonul de mare, dar şi scorpii sau pisici de mare. Specialiştii spun că fenomenul a apărut ca urmare a scăderii salinităţii apei mării şi a încălzirii acesteia care a generat o înflorire algala deosebită ce a provocat scăderea cantităţii de oxigen din apă. Din aceste motive, bancuri de peşti de toate speciile, au ajuns la mal înotînd haotic sau au murit şi au fost aduşi de curenţi.
Dacă alte specii prezente pe mal produc doar disconfort, dragonul de mare este un peşte periculos din cauza ţepilor otrăvitori pe care îi are. Curioşi, dar şi imprudenţi, turiştii, atraşi de aspectul şi coloritul acestui peşte, l-au luat în mână iar acesta s-a agitat şi i-a înţepat, provocindu-le leziuni. Alţi turişti au călcat pe peşte intrând în apă motiv pentru care intepaturile au apărut în zona picioarelor.
Simptomele cu care pacienţii înţepaţi în spinii dragonului de mare sunt prezentate la medic sunt dureri şi amorţeală la locul înţepăturii, la mâini, în cazul pescarilor de ocazie, ori la picioare, în cazul celor care au călcat pe un astfel de peşte. Persoanele care au venit în contact cu spinii acestui peşte prezintă, de regulă, palpitaţii, delir, stări vomitive, febră, iar intensitatea acestora este în funcţie de cantitatea de venin injectată, dar şi de rezistenţa celui accidentat.
Medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a contactului pielii cu peştele iar în cazul în care aţi atins involuntar peştele şi aţi suferit o înţepătură în spinii acestuia, trebuie apelat imediat Numărul Unic pentru Situaţii de Urgenţă 112. Până aseară în evidenţele medicilor constănţeni erau înregistrate 44 de cazuri, 31 de adulţi şi 13 copiii.
Pacienţii nu au necesitat internare prezentând numai reacţii minime alergice locale pentru care au primit tratament în serviciul de urgenţă al spitalului. Printre cele 44 de pesoane se află şi un turist care a fost înţepat de o pisică de mare. Acesta este primul caz înregistrat anul acesta pe litoral, ne-a informat colega noastră, Mona Constantinescu.
Un nivel scăzut al oxigenului îl are şi Marea Baltică. Cultura scoicilor este folosită în Suedia şi Finlanda pentru a ajuta la curăţirea Mării Baltice, o mare care îşi reînnoieşte apele foarte greu, ca şi Marea Neagră. Corespondentul RRA la Stockholm, Denisa Udroiu, relatează: