Cum ne tratăm de sforăit?
Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Scorniceşti au găsit soluţia.
Articol de Laura Stoican, Olt, 14 Octombrie 2010, 16:44
V-aţi săturat să ascultaţi sforăitul altei persoane?
Dopurile de urechi nu mai sunt o soluţie? Problema sforăitului este destul de serioasă având în vedere că în Europa 45% din populaţie suferă de această afecţiune.
Somnolenţa excesivă în timpul zilei, dureri de cap dimineaţa, sforăit zgomotos, somn neodihnitor, senzaţie de sufocare în somn, iritabilitate sau chiar depresie sunt motive întemeiate pentru a vă prezenta la medic.
Vestea bună este că persoanele care sforăie în timpul somnului sunt aşteptate la singurul Cabinet de Somnologie din zona de sud a ţării, care funcţionează la Spitalul de Pneumoftiziologie din Scorniceşti.
Medicii conectează pacientul la un aparat care, în timpul somnului, înregistrează o serie de date, de la fluxul de aer, saturaţia de oxigen, puls, mişcări ale toracelui, până la sforăit. Procedura este una foarte uşor de suportat de pacient, acesta fiind nevoit să stea doar o singură noapte în spital.
În cazul diagnosticării cu apnee (sforăit), pacientului i se recomandă purtarea în timpul somnului a unui aparat, care menţine căile respiratorii deschise, numit CPAP, cu ajutorul căruia dispar starea de oboseală şi irabilitatea inexplicabilă, precum şi sforăitului.
Tot în tratamentul sforăitului intra şi schimbarea stilului de viaţă şi anume: scăderea în greutate; dieta usoară; poziţia din timpul somnului să fie pe o parte cu capul ridicat; renunţarea la fumat şi alcool; evitarea administrării medicamentelor sedative, miorelaxante; tratarea promptă a afecţiunilor respiratorii; folosirea unor dispozitive nazale speciale, care măresc diametrul nărilor şi îmbunătăţesc fluxul de aer care pătrunde prin nări.