Culturi hidroponice bio, experimentate lângă Sibiu
Într-o seră experimentală din comuna Cristian, la doar 10 km de Sibiu, o echipă de tineri cercetători studiază cum se poate produce iarbă furajeră “pe apă”.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 17 Februarie 2016, 18:30
Este vorba de o metodă de cultivare intensivă, numită hidroponică, o tehnologie care permite obținerea unor cantităti uriașe de pe suprafețe foarte mici, folosind doar apă si un mediu controlat .
Experimentele sunt realizate de firma româno-franceză Khar&Partners, care se ocupă de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii și ingineriei. În parteneriat cu Institutul de Montanologie din Cristian, a realizat o seră experimentală cu o suprafață de 160 de metri pătrați. Ea este dotată cu aparatură avansată care permite menținerea unui mediu cu temperatură și umiditate controlate, dar și cu un sistem de filtrare și reciclare a apei, inventat chiar de tinerii cercetători. Noutatea sistemului de filtrare a apei este că nu folosește chimicale, ultravioletele sau osmoza inversă.
În această seră, de doar 160 de metri pătrați, se poate produce o tonă de iarbă furajeră pe zi, ceea ce în agricultura convențională s-ar putea obține de pe o suprafață de 7 hectare. Cultura se face pe etaje, pentru maximizarea suprafeței. Totul este ecologic, nu se folosesc niciun fel de îngrășăminte sau alte susbstante chimice, iar semințele sunt certificate bio. Pentru germinarea și creșterea plantelor se folosește doar apă , iar substratul este și el ecologic, din fibre din coajă de nucă de cocos. În doar 7 zile de la însămânțare, iarba furajeră, de grâu, orz sau alte cereale, ajunge la 15 cm înălțime și poate fi recoltată și dată ca hrană animalelor.