Cu Mocăniţa, pe Vaser
Defileul Vaserului, cu aspectul unui canion, este un loc apreciat atât de către români, cât şi de către turiştii străini.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 09 Iulie 2012, 17:28
Poate pe bună dreptate. Strâmtorile văii, relieful în ansamblul său, conferă privitorului imaginea salbaticiei naturale. Dincolo de toate acestea, Vaserul are frumuseţe, are istorie, are poveste.
Denumirea văii este dată de germanii veniţi, cu sute de ani în urmă, ca tăietori de lemne care făceau şi plutărit pe Vaser.
Are o lungime de peste 50 de km, iar pe culmea Munţilor Maramureşului, la încă 10 km se află frontiera cu Ucraina.
Odată plecaţi cu Mocăniţa din Gară CFF Vişeu se ajunge în Valea Scradei, un cătun al oraşului, iar la km 13, la Delta Novat se intră în strâmtorile văii.
Urmează Novicior, unde turistul găseşte spitalul german săpat în stânca dură a muntelui, iar peste apă, în linie dreaptă, se află cazematele armatei germane din primul război mondial.
Staţia finală a trenului turistic este Paltin, la km 21, unde locomotiva cu abur “răsuflă uşurată” de drumul parcurs cu greutate.
Până la Comanu, la izbucul văii mai este încă pe atâta drum, însă, pentru siguranţa turiştilor, Paltin este staţia finală.
Inundaţiile de acum 4 ani au distrus mai bine de 60 la sută din calea ferată, reparată cu mari eforturi de societatea care exploatează lemnul pe Vaser.
De reţinut că, ceva mai sus, la staţia Miraj se află Cimitirul soldaţilor germani, îngropaţi alături de militari ruşi. Documentele vremii spun că cei doi comandanţi, german şi rus, au “fraternizat” pentru a-şi îngropa soldaţii.
Pe cei doi rivali ai războiului moartea i-a unit!
Calea ferată îngustă de pe Valea Vaser, Vişeul de Sus, este singura activă din Europa.
Turismul a căpătat acum noi dimensiuni, zilnic sute de turişti din ţară şi din străinătate călătoresc cu mocăniţa, în trenul rustic. şi serviciile s-au îmbunătăţit.
În ziua realizării documentării noastre era un grup mare de francezi, mai zilele trecute au fost vizitatori tocmai din Hong Kong, frecvent sunt turişti din Germania, Elveţia sau Austria şi, tot mai mulţi din ţara noastră pentru care se organizează chiar trenuri speciale.
Asta pentru că Valea Vaser trebuie vizitată, merită. Poftiţi în vagoane!
Audio: Materialul realizat de Adrian Marchiş.