Contribuţia voluntarilor, de nepreţuit!
Peste 70 de boli hematologice au ca indicaţie terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice, iar cererea la nivel internaţional de donatori neînrudiţi a crescut de 3 ori
Articol de Marilena Frâncu, 22 Septembrie 2015, 16:06
Până miercuri, în Piața Universității din Capitală, în cadrul caravanei “Donează o șansă la viață“, va fi amplasat un centru mobil de recoltare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, care vor să se înscrie ca potențiali donator de celule stem hematopoietice . Caravana se va deplasa în parcul Herăstrău, unde va poposi până duminică.
Peste 70 de boli hematologice au ca indicaţie terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice, iar cererea la nivel internaţional de donatori neînrudiţi a crescut de 3 ori în ultimul deceniu – a declarat Directorul General al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dr.Aurora Dragomirişteanu la un eveniment care a marcat, pe 19 septembrie, Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Conferinţa a adus laolaltă pacienți, donatori și medici care se ocupă de îngrijirea acestora pentru au aduce în atenţia opiniei publice rolul şi importanţa donatorului voluntar.
Marilena Frâncu a participat la eveniment şi a aflat povestea emoţionată a unei fetiţe de 11 ani, a cărei viaţă depinde de găsirea unui donator compatibil. O ascultaţi în reportajul de mai jos:
În prezent, în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi peste 25.000 de donatori voluntari. Circa 50 de pacienţi sunt în aşteptarea unui transplant, iar 20 dintre ei nu au încă donator compatibil identificat. Cele 3 centre de transplant din ţara au realizat împreună în ultimii 7 ani, peste 1.000 de proceduri de transplant, dintre care 70 au fost realizate cu celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, în centrele de transplant din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.