Certificatul problemă
Certificatul de performanţă energetică ar putea influența vânzările de imobiliare.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 18 Ianuarie 2011, 18:41
De la 1 ianuarie 2011, Legea 372/2005 prevede obligativitatea certificatelor de performanţă energetică în cazul tranzacţiilor imobiliare.
Potrivit directorului agenţiei imobiliare Euroimobil din Târgu Mureş, Octavian Ispas, documentul va avea o serie de efecte asupra pieţei imobiliare din judeţul Mureş, în sensul că la capitolul vânzări va influenţa, în primul rând, vânzătorul, care nu este dispus să mai dea încă o sumă de bani. Din punctul de vedere al agenţiilor imobiliare, certificatul le va crea o mai mare dificultate în ceea ce înseamnă negocierea dintre părţi, întrucât este un nou element de cost, care nu convine nimănui.
Documentul va avantaja în schimb cumpărătorul, întrucât acesta se va putea astfel edifica asupra calităţii imobilului respectiv.
Dacă la capitolul tranzacţii imobiliare situaţia este cum este, se pare că în cazul închirierilor aceasta va scăpa de sub control, şi asta deoarece marea majoritate a proprietarilor nu-şi vor înregistra la Finanţe contractele de închiriere. Ispas susţine că este un sport naţional care se va extinde, întrucât vor înregistra aceste contracte doar proprietarii care vor fi obligaţi de chiriaşi, respectiv firme sau cei cărora le decontează anumite instituţii bugetare. Dar şi aici vor apărea probleme de negociere, despre cine şi cât anume plăteşte, pentru că proprietarul îi va spune chiriaşului în vedere să plătească dacă are nevoie de certificat energetic, deşi obligaţia este a proprietarului.
Radu Codreanu, preşedintele filialei Mureş a Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, susţine că preţul pentru întocmirea unui certificat de performanţă energetică este negociabil, în judeţul Mureş fiind între 1 şi 1,5 euro pe metru pătrat, în funcţie de complexitatea clădirii şi de măsurătorile efectuate în cazul în care imobilul nu avea documentaţie suficientă.
Eliberarea unui astfel de certificat de performanţă energetică se face în una-două zile în cazul apartamentelor, sau 3-4 zile în cazul caselor. Mai multe informaţii are Raul Matiş.